Onderzoek naar een nieuwe vorm van mindfulnesstraining* voor patiënten met kanker of mensen die in het verleden kanker hebben gehad en die hun leven weer willen oppakken.
*Toelichting mindfulnesstraining: Mindfulness is aanwezig te zijn in het hier en nu, op een vriendelijke en niet-oordelende manier. Door de training leert de patiënt bewuster aanwezig te zijn en onder ogen te zien wat er aan de hand is, ook als dat moeilijk of confronterend is. De patiënt leert op een andere manier omgaan met stress, nare gevoelens, gedachtes of ervaringen. Ook leert de patiënt wijzere keuzes maken, waarmee de patiënt beter voor zichzelf zorgt.
De diagnose kanker heeft grote impact en gaat gepaard met veel emoties en stress. Ongeveer één derde van de mensen die kanker krijgen, ervaart depressieve klachten en/of gevoelens van angst. Voor deze patiënten kan Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) helpen.
Mindfulness is een innovatieve behandeling die de laatste jaren steeds meer toegepast wordt in de gezondheidszorg. Ook bij patiënten met kanker blijkt mindfulness effectief. Eerder onderzoek van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness liet zien dat zowel mindfulness in een groep, als online mindfulness onder begeleiding van een trainer effectief zijn in het verminderen van gevoelens van angst en depressie bij mensen die kanker hebben gehad.
Mensen in de begeleide online mindfulnesstraining bleken echter wel vaker te stoppen met de training, omdat contact met medepatiënten werd gemist. Daarom wordt nu een ‘blended’ mindfulnesstraining onderzocht, waar de online sessies worden afgewisseld met groepsbijeenkomsten.
Daarnaast ontwikkelen we ook een online mindfulnesstraining die volledig automatisch feedback geeft, zodat mensen die niet kunnen deelnemen aan groepsbijeenkomsten mindfulness training kunnen ontvangen.
Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of de twee vormen van mindfulnesstraining helpen in het verminderen van gevoelens van angst en depressie bij mensen die kanker hebben, of hebben gehad. Ook wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit van mindfulness therapie.
Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 3 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
Een mindfulnesstraining duurt 8 weken, elke week staat er één bepaald thema centraal. Daarnaast wordt de patiënt gevraagd thuis dagelijks aandachtsoefeningen te doen, die ongeveer 30-45 minuten in beslag nemen.
Hoe ziet deelname aan dit onderzoek eruit?
Aanmelding en toestemming:
Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op buddy-onderzoek.
De patiënt kan zichzelf aanmelden voor dit onderzoek via Mette van Kruijsbergen (PhD-student). Aanmelding hoeft niet overlegd te worden met de behandelend arts, maar kan de patiënt zelf doen.
De patiënt kan een mail sturen naar: buddyonderzoek.psy@radboudumc.nl
Of bellen naar : +31 (0)24 36 15445 (Mette van Kruijsbergen)
Er wordt dan nagegaan of de patiënt kan deelnemen aan het onderzoek.
Loting: Als de patiënt toestemming heeft gegeven voor deelname aan het onderzoek, vult deze elektronisch een aantal vragenlijsten in. Deze vragenlijsten gaan over psychische klachten, mentale gezondheid, vermoeidheid, mindfulness, zelf-compassie, zorggebruik en kwaliteit van leven. Het invullen van deze vragenlijsten duurt ongeveer 45 minuten. Na het invullen van deze vragenlijsten, bepaalt de computer in welke groep de patiënt wordt ingeloot:
Afhankelijk van de groep waarin de patiënt terecht komt, duurt meedoen met het onderzoek 12 dan wel 18 maanden. Na 3, 6, 9 en 12 maanden vult de patiënt elektronisch dezelfde vragenlijsten in als bij het begin.
De behandeling wordt gestopt als
Niet van toepassing
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Radboudumc Centrum voor Mindfulness, Nijmegen
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister:
Register CCMO: NL73117.091.20
Nederlandse titel:
De (kosten)effectiviteit van Blended en Onbegeleide online Mindfulness-based Cognitieve Therapie versus gebruikelijke zorg voor patiënten met kanker: het BUDDY project.
Kijk op buddy-onderzoek en radboudcentrumvoormindfulness
voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.