Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
De standaardbehandeling voor patiënten met stadium 4 eierstokkanker bestaat uit drie kuren chemotherapie, een operatie waarbij zoveel mogelijk tumorcellen worden weggehaald, en daarna weer drie kuren chemotherapie. Bij dit onderzoek wordt pembrolizumab aan deze standaardbehandeling toegevoegd.
Het doel deze studie is om te onderzoeken hoe pembrolizumab het eigen afweersysteem activeert en zo de tumor helpt aan te vallen. Mogelijk leidt dit tot een beter effect van de behandeling. Daarnaast wordt onderzocht welke bijwerkingen voorkomen.
De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:
De behandeling met chemotherapie en infuus vindt plaats tijdens een dagopname in het ziekenhuis via een infuus. Na de behandeling krijgen alle patiënten een vast schema met controle afspraken. Deelnemers worden in de eerste 2 jaar om de 3 maanden gecontroleerd en na 2 jaar iedere 6 maanden.
De behandeling wordt gestopt als
Zoals bij elke behandeling kan de patiënt last krijgen van bijwerkingen. Bijwerkingen van pembrolizumab hebben te maken met de (over)activering van het eigen afweersysteem. Dit kunnen bijvoorbeeld reacties van de huid, schildklier, longen, alvleesklier of darmen zijn.
De meest voorkomende bijwerkingen van pembrolizumab zijn:
De patiënt kan tevens ongemak ervaren van de infusen, het afnemen van bloed en het afnemen van het weefselbiopt.
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel:
Behandeling bij patiënten met stadium 4 eierstokkanker met carboplatin, paclitaxel en pembrolizumab in aanvulling op de operatie.
Kijk op AVL/ Neo-Pembro voor meer informatie over deze studie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.