Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Deze studie onderzoekt de doelmatigheid en uitkomsten van het routinematig en vroegtijdig uitvoeren van moleculair onderzoek op tumormateriaal. Kanker ontstaat door fouten in het erfelijk materiaal (DNA). Kennis van deze fouten verklaart soms het biologisch gedrag, en verschillen tussen individuele patiënten. Ook kunnen deze fouten een aangrijpingspunt zijn voor doelgerichte therapie. Dit onderzoek probeert aan te tonen dat deze kennis zorgt voor een optimaal behandelplan, die per patiënt specifiek is, en gericht op het DNA-profiel van de tumor. Er wordt onderzocht of het opstellen van een persoonlijk behandelplan patiënten langer laat leven met een betere kwaliteit van leven, in vergelijking met het niet routinematig uitvoeren van moleculair onderzoek.
Er wordt een biopt (stukje weefsel) van de tumor weggehaald. Dit stukje weefsel wordt onderzocht waarbij gekeken wordt naar DNA fouten. Op basis van de uitkomst krijgt de patiënt een gepersonaliseerd plan.
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. De bijwerkingen voor de vervolgbehandeling op basis van het biopt zijn verschillend. Dit is afhankelijk welke behandeling het meest passend is voor de patiënt.
Voor het onderzoek dient er een recent biopt zijn genomen. Mocht er geen biopt aanwezig zijn zal deze worden afgenomen, dit kan zijn van een uitzaaiing (metastase) of de prostaat zelf.
Radboudumc, NIJMEGEN
Dit onderzoek is niet-WMO plichtig.
Nederlandse titel
ImPlementatie van ROutinematig en vroegtijdig Moleculair karakterisatie van patienten met het gemetastaseerd castratie-resistent ProsTate kanker met next-generation DNA sequencing (PROMPT-studie).
Kijk op PROMPT-studie Radboudumc voor meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.