Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Deze studie onderzoekt of een kortdurende behandeling met lenvatinib (een medicijn in pilvorm dat standaard wordt ingezet bij jodium-ongevoelige schildklierkanker) het mogelijk maakt dat de kanker weer gevoelig wordt voor radioactief jodium. Hierdoor kan een behandeling met radioactief jodium weer mogelijk zijn en kan eerder gestopt worden met de behandeling met lenvatinib, die veel bijwerkingen kan geven.
Bij schildklierkanker is een operatie, gecombineerd met radioactief jodium therapie de standaard behandeling. Met deze behandeling zijn de vooruitzichten goed. Maar bij een deel van de patiënten ontwikkelt zich jodium-ongevoelige schildklierkanker met uitzaaiingen: de kanker verliest de eigenschap om jodium op te nemen en vast te houden. Hierdoor heeft een behandeling met radioactief jodium geen effect meer. Een behandeling met doelgerichte therapie (lenvatinib) wordt dan ingezet om verdere groei van de kanker te remmen. Lenvatinib heeft in vergelijking met radioactief jodium veel bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt nu dat een aantal doelgerichte therapieën ervoor kan zorgen dat de schildklierkanker radioactief jodium opnieuw kan laten opnemen. In deze studie wordt onderzocht of het middel lenvatinib ook dit effect kan hebben.
Er is geen klinisch relevante (her)opname van radioactief jodium na 6 of 12 weken behandeling met lenvatinib.
Publicaties:
Leidse onderzoekers willen schildkliertumor 'resetten' voor betere behandeling - NTVO
Nieuwe behandeloptie voor schildklierkanker? LUMC-onderzoekers willen tumor ‘resetten’ | LUMC
Geschiktheidsonderzoek:
De behandeld arts bepaalt of de patiënt kan deelnemen aan dit onderzoek.
Behandeling:
Onderzoeken en metingen:
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Bijwerkingen van radioactief jodium (jodium-124 en jodium-131) (zeer zeldzaam):
Bijwerkingen PET/CT en SPECT/CT-scan:
Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling en/of radioactieve stoffen. De extra straling die tijdens dit onderzoek wordt gebruikt, kan leiden tot schade aan de gezondheid. Dit risico is echter klein.
Bijwerkingen lenvatinib:
De behandeld arts bespreekt de bijwerkingen van lenvatinib vooraf met de patiënt door.
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel
Herstel van gevoeligheid voor radioactief jodium na lenvatinib therapie bij jodium-ongevoelige schildklierkanker.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.