Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
De standaardbehandeling bij patiënten met - een laag risico - myelodysplastisch syndroom (MDS) is het toedienen van bloedtransfusies en de groeifactoren erythropoietine (Epo) (voor de aanmaak van rode bloedcellen) en G-CSF (voor de aanmaak van witte bloedcellen). Deze studie:
Merknaam
1: Revlimid®
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Beide groepen worden met elkaar vergeleken.
Groep 1
wordt behandeld met alleen lenalidomide. Per kuur van 28 dagen: 3 weken tabletten lenalidomide en 1 week rust. Er worden minstens 6 kuren gegeven. Op basis van bloed- en beenmergonderzoek wordt daarna besloten om door te gaan met de behandeling. Met 2 tot maximaal 12 kuren. Daarna wordt lenalidomide gegeven totdat er geen respons (reactie) meer optreedt of indien de ziekte erger wordt of indien toxiciteit optreedt die niet acceptabel is.
Groep 2
wordt behandeld met lenalidomide en eventueel met de groeifactoren Epo en G-CSF.Per kuur van 28 dagen: 3 weken tabletten lenalidomide en 1 week rust. Maximaal 12 kuren. Na 4 kuren wordt onderzocht of de behandeling effect heeft. Bij onvoldoende effect wordt Epo toegediend. Dit gebeurt via een injectie, 1 x per week.Als alleen Epo onvoldoende blijkt, wordt G-CSF worden gegeven. Ook via een injectie, 3 keer per week. Lenalidomide wordt gegeven (eventueel in combinatie met Epo en G-CSF) totdat er geen response (reactie) meer optreedt of indien de ziekte erger wordt of indien toxiciteit optreedt die niet acceptabel is.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Lenalidomide
Er is nog weinig bekend over de werking van lenalidomide bij patiënten met myelodysplastisch syndroom (MDS). Daarom vindt er nauwkeurige controle van het beenmerg en bloedonderzoek plaats om eventuele verslechtering van de ziekte op tijd te signaleren.
Erythropoietine (Epo)
G-CSF
HOVON
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Een vergelijkende studie naar de werkzaamheid en veiligheid van lenalidomide met of zonder toevoeging van erythropoietine en granulocyten groeifactor bij patiënten met een laag risico myelodysplastisch syndroom.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.