Onderzoek naar een nieuwe combinatiebehandeling met trastuzumab-emtansine en osimertinib voor patiënten met gevorderde HER2 en EGFR positieve* niet-kleincellige longkanker die al hiervoor behandeld worden
*Toelichting HER2 en EGFR positief
EGFR staat voor Epidermale Groei Factor Receptor. Een EGFR-eiwit zit op de buitenkant van een cel en zorgt voor het doorgeven van een signaal van buiten naar binnen om een cel te laten delen. Soms is EGFR overactief. Dat betekent dat er continu signalen worden doorgegeven van buiten naar binnen. Hierdoor gaat de cel ongeremd delen, waardoor er kanker ontstaat. De overactiviteit kan komen door een verandering in het DNA: een mutatie.
HER2 staat voor Humaan Epidermale groeifactor Receptor 2, en is ook een (andere) mutatie in het DNA.
Deze studie onderzoekt of combinatiebehandeling met een EGFR-remmer (osimertinib) en een HER2-remmer (trastuzumab-emtansine) veilig en werkzaam is.
Osimertunib is een doelgericht medicijn tegen EGFR: het blokkeert gemuteerd EGFR. Osimertinib wordt al voorgeschreven door artsen aan patiënten met gevorderde EGFR gemuteerde longkanker. Osimertinig is een effectief medicijn tegen EGFR gemuteerde longkanker. Echter na verloop van tijd wordt de tumor resistent en gaat deze groeien. De tumor kan het groeisignaal verleggen van EGFR naar HER2.
Trastuzumab-emtansine (T-DM1) is een doelgericht medicijn tegen HER2. Het medicijn remt HER2. Daarnaast komt er bij binding van het medicijn aan HER2 op de tumor een gif vrij in de tumorcellen wat ervoor zorgt dat extra tumorcellen gedood worden. T-DM1 wordt al voorgeschreven bij patiënten met HER2 positieve borstkanker.
Eerder onderzoek heeft laten zien dat de tumor weer onder controle kan worden gekregen door een combinatiebehandeling met een HER2-remmer en chemotherapie. In dit onderzoek wordt gekeken of een combinatiebehandeling met een EGFR-remmer en een HER2-remmer werkzaam is. De combinatie T-DM1 en osimertinib is nog niet eerder bestudeerd en wordt in deze studie onderzocht.
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Het onderzoek duurt ongeveer 3 jaar.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben.
Vaak voorkomende bijwerkingen van trastuzumab-emtansine zijn:
Vaak voorkomende bijwerkingen van osimertinib zijn:
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
Dr. A.J. de Langen, longarts, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel:
Fase II 1-armige studie naar nieuwe combinatie behandeling met trastuzumab-emtansine en osimertinib bij patiënten met gevorderd EGFR gemuteerd niet-kleincellig longkanker met HER2 bypass track resistentie.