Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met prostaatkanker, waarbij niet eerder uitzaaiingen zijn aangetoond. Onderzocht wordt of de relatief nieuwe medische scan (18F-PSMA PET/CT scan) eventuele uitzaaiingen ook goed en mogelijk beter kunnen detecteren (laten zien) dan een botscan.
Recentelijk zijn er nieuwe medische scans ontwikkeld, die uitzaaiingen ook goed en mogelijk beter kunnen detecteren: de Prostaat Specifiek Membraan Antigeen PET scan (PSMA PET scan). In deze studie wordt gebruik gemaakt van de 18F-PSMA PET/CT scan.
Bij prostaatkanker is het belangrijk precies te weten waar de tumor en eventuele uitzaaiingen van de tumor zich bevinden. Dit is reden om een botscan te doen na de prostaatbiopten.
Bij patiënten waarbij eerder géén uitzaaiingen van prostaatkanker werd aangetoond op de botscan wordt een 18F-PSMA PET/CT gemaakt. Het doel van deze studie is precies te bepalen hoe nauwkeurig de 18F-PSMA PET/CT scan is in vergelijking met de botscan. Tevens registreren we of het maken van deze scan leidt tot veranderingen van het behandelplan.
*Toelichting PSMA-PET/CT-scan:
Om de juiste behandeling te kiezen en om vast te stellen of deze behandelingen aanslaan is beeldvormend onderzoek erg belangrijk. Een PET-scan is zo’n techniek om tumoren en uitzaaiingen in beeld te brengen. Het Prostaat Specifiek Membraan Antigeen (PSMA) is een eiwit dat in grote mate op prostaatkankercellen zit. Aan dit eiwit kan men een radioactieve stof laten binden: 18F-PSMA. Hierdoor kan met een PET-scan inzichtelijk gemaakt worden waar dit eiwit (en dus mogelijk kanker) zit. De PSMA-PET/CT wordt nu standaard gemaakt bij mannen die tot de gemiddeld- tot hoog risico groep van mannen met prostaatkanker behoren.
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
De behandeling wordt gestopt als
Aan dit onderzoek zijn geen extra bijwerkingen (of risico’s) verbonden.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Amsterdam UMC, locatie VUMC
De toetsingscommissie van de METC van VUmc heeft beoordeeld dat dit onderzoek niet onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt.
Nederlandse titel
Stadiëring met 18F-PSMA PET/CT in mannen met een negatieve botscan en een zeer ongunstig risicoprofiel
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.