CATCHER - studie (Zaadbalkanker, Dikkedarmkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 25-11-2022

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die in het verleden zijn behandeld zijn voor zaadbalkanker een verhoogd risico op darmkanker hebben na de behandeling met de chemotherapie cisplatin. Deze studie onderzoekt wat de uitkomst is van een kijkonderzoek van de darm (coloscopie). Met dit kijkonderzoek kunnen poliepen worden opgespoord en worden verwijderd. Hiermee kan het ontstaan van darmkanker worden voorkomen. Darmkanker kan ook eerder worden ontdekt tijdens een coloscopie waardoor patiënten eerder worden behandeld en een groter deel van de patiënten kan worden genezen. Ook wordt onderzocht hoe (een voorloper van) darmkanker precies ontstaat bij mensen met zaadbalkanker/ teelbalkanker die in het verleden zijn behandeld met cisplatin-bevattende chemotherapie.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 140 patiënten aan deze studie meegedaan.

Toelichting

Artikel International Journal of Cancer d.d. 27 december 2023 M19CTR-CATCHER

Studies hebben laten zien dat mannen met een teelbalkanker die behandeld zijn met platinumbevattende chemotherapie een verhoogd risico hebben op darmkanker. Vanwege dit verhoogde risico hebben we in de CATCHER studie de waarde van een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) bij mannen die behandeld zijn voor teelbalkanker met platinumbevattende chemotherapie onderzocht. In totaal zijn er 137 coloscopieën uitgevoerd. De studie laat zien dat er een iets verhoogde kans is op kleine poliepen en gevorderde poliepen bij teelbalkanker-overlevenden in vergelijking met een groep mannen die een gemiddeld risico heeft op darmkanker. Er is geen darmkanker gevonden bij de 137 mannen die een coloscopie hebben ondergaan. Poliepen zijn goedaardige uitstulpingen aan de binnenkant van de dikke darm, en kleine poliepen kunnen meestal geen kwaad. Gevorderde poliepen kunnen zich soms in een aantal jaar ontwikkelen tot darmkanker.

Op dit moment wegen de voordelen van een coloscopie voor alle teelbalkanker-overlevenden behandeld met platinumbevattende chemotherapie niet op tegen de nadelen (de belasting van het onderzoek). Daarom is het extra belangrijk dat u meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker als u hier een uitnodiging voor krijgt. Daarnaast raden we u aan naar de huisarts te gaan bij darmklachten zoals bijvoorbeeld bloed of slijm bij de ontlasting of als uw ontlastingspatroon verandert. De huisarts kan dan samen met u bekijken welk vervolgonderzoek geschikt is. Verder onderzoek moet uitwijzen of een coloscopie van toegevoegde waarde kan zijn voor mensen zoals u.

Momenteel zijn we nog aan het onderzoeken hoe (een voorloper van) darmkanker precies ontstaat bij mensen met teelbalkanker die in het verleden zijn behandeld met platinumbevattende chemotherapie. Dit doen we met de weefsels die zijn verzameld binnen de CATCHER studie.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

  • Voorafgaand aan de coloscopie
    • vult de patiënt een vragenlijst in (20 minuten)
    • wordt er eenmalig bloed afgenomen
    • wordt er eenmalig een urine portie ingeleverd
    • wordt er ontlasting opgevangen voor een gespecialiseerde ontlastingstest
  • Patiënten krijgen een kijkonderzoek van de darm (coloscopie)
    • De dag voor en de dag van de coloscopie drinkt de patiënt een laxeermiddel om te zorgen dat de darmen goed schoon zijn
    • Drie dagen voor de coloscopie dient de patiënt een vezelarm dieet te eten
    • Tijdens de coloscopie wordt de dikke darm onderzocht met en endoscoop, een slangetje met aan het uiteinde een miniatuurcamera. Via de anus wordt de endoscoop ingebracht en wordt de dikke darm bekeken.
  • Na de coloscopie vult de patiënt een vragenlijst in (20 minuten)

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat het medisch gezien beter is om deelname te beëindigen
  • De patiënt zelf besluit te stoppen

Bijwerkingen

De patiënt kan na de coloscopie wat buikkrampen en mogelijk wat bloedverlies hebben.

Extra belasting voor patiënt

  • De patiënt vult 2 keer een vragenlijst in en dient ontlasting op te vangen. Extra tijd is ongeveer 2 x 20 minuten
  • Daarnaast zal een bloedafname plaatsvinden, wat kan leiden tot milde ongemakken 

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Diagnostic yield of colonoscopy surveillance in testicular cancer survivors treated with platinum-based chemotherapy

Kankersoort

  • dikkedarmkanker
  • zaadbalkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

234

Initiatiefnemers

Antoni van Leeuwenhoek (AVL)/NKI, AMSTERDAM

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Diagnostische opbrengst van coloscopie surveillance bij testiscarcinoom overlevenden behandeld met platinum-bevattende chemotherapie

Datum laatste controle

13-02-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.