INTERACT- studie (Dikkedarmkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 18-06-2021

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Onderzocht wordt of het toevoegen van chemotherapie in de buikholte aan chemotherapie via de bloedbaan veilig is en in welke dosis dit door patiënten verdragen kan worden.

Bij patiënten met buikvliesuitzaaiingen veroorzaakt door dikkedarmkanker, wordt eerst onderzocht wat de PCI-score is. Dit is een score die aangeeft hoe uitgebreid de ziekte in de buikholte is. De score zit tussen 0 (geen ziekte) - 39 (uitgebreide ziekte verspreid door de gehele buik). Bij een PCI-score hoger dan 20, is een CRS-HIPEC operatie niet zinvol meer. Deze groep patiënten kan dan behandeld worden met chemotherapie via de bloedbaan. Deze behandeling is levensverlengend, maar helaas lijkt chemotherapie via de bloedbaan minder effectief tegen buikvliesuitzaaiingen. In de INTERACT-studie wordt onderzocht of de huidige behandeling verbeterd kan worden door naast chemotherapie via de bloedbaan ook chemotherapie in de buikholte te geven.

Eerder onderzoek liet goede resultaten zien van deze behandeling bij patiënten met buikvliesuitzaaiingen veroorzaakt door maagkanker. Men had minder last van bijwerkingen en er was vermindering van klachten. Bij patiënten met buikvliesuitzaaiingen veroorzaakt door eierstokkanker is wetenschappelijk bewezen dat chemotherapie in de buikholte zorgt voor een betere overleving: zij leefden tot 10 maanden langer. Op basis van deze onderzoeken is de verwachting dat deze behandeling ook voor patiënten met buikvliesuitzaaiingen veroorzaakt door dikkedarmkanker goede resultaten kan geven. In dit onderzoek wordt eerst onderzocht wat een goede dosering is en of de toediening van chemotherapie via de buik veilig is.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 18 patiënten aan deze studie meegedaan.

Verwachte termijn resultaten

De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht op 15 augustus 2023.

Toelichting

In de huidige studie is de MTD voor intraperitoneale irinotecan naast systemische behandeling met FOLFOX + bevacizumab vastgesteld op 75 mg. Later dit jaar zal een fase II studie voor deze behandeling starten met deze vastgestelde dosering.  

Toelichting: veilige dosis, toxiciteit en farmacokinetische analyse.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

  • Screeningsfase: er worden onderzoeken gedaan om te bepalen of de patiënt mee kan doen aan de studie.
    • Lichamelijk onderzoek
    • Bloedafname
    • ECG
    • (Eventueel) CT-scan van de borstkas en de buik
  • Behandelfase:
    • De patiënt krijgt chemotherapie (irinotecan) via een toegangspoort direct in de buik. Deze toegangspoort wordt via een kijkoperatie geplaatst. Toediening: 1x per 2 weken.
    • De patiënt krijgt daarnaast gelijktijdig chemotherapie via de bloedbaan (1x per 2 weken)

De patiënt komt tijdens de eerste 2 behandelingen iedere week naar het ziekenhuis voor controles (na deze 2 behandelingen: om de week). Er wordt bloed afgenomen en er wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Ook stelt de arts vragen over eventuele bijwerkingen van de chemotherapie.

Na de behandeling wordt de toegangspoort onder plaatselijke verdoving verwijderd.

De patiënt krijgt maximaal 12 kuren combinatie chemotherapie (via de bloedbaan en via de buik).

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn onder andere: diarree, misselijkheid en vermoeidheid.

Extra belasting voor patiënt

  • Plaatsing van de toegangspoort voor chemotherapie via de buik.
  • Patiënt komt vaker naar het ziekenhuis.
  • Patiënt is hiermee extra tijd kwijt.
  • Mogelijke bijwerkingen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Concomitant intraperitoneal and systemic chemotherapy in patients with extensive peritoneal metastasis of colorectal origin

Kankersoort

  • dikkedarmkanker

Fase trial

I

Maximaal aantal patiënten

onbekend

Initiatiefnemers

Erasmus MC 

Coördinatoren

Drs. J.P. van Kooten, Erasmus MC

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel:
Gelijktijdige intraperitoneale en systemische chemotherapie voor patiënten met uitgebreide peritonitis carcinomatosa van colorectale origine.

Extra informatie:
Kijk op DCCG voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek

Datum laatste controle

25-01-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.