Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Deze studie onderzoekt een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide of gevorderde baarmoederkanker, waarbij de standaardbehandeling met chemotherapie en/of hormoontherapie niet heeft geholpen. De behandelmogelijkheden zijn dan beperkt, omdat er niet veel middelen actief zijn tegen baarmoederkanker. De middelen in dit onderzoek (durvalumab en olaparib) zijn getest bij andere tumoren, maar nog niet bij baarmoederkanker. Er zijn aanwijzingen dat juist baarmoederkanker goed zou kunnen reageren op deze combinatie.
Toelichting:
Het middel durvalumab is een vorm van immuuntherapie (een zogenaamde checkpointremmer), die zorgt dat kankercellen zichtbaar worden voor de normale afweer. Hierdoor kan het eigen lichaam de kankercellen als afwijkend herkennen en vernietigen. Het middel olaparib is een zogenaamde PARP-remmer: dit middel zorgt ervoor dat kankercellen minder goed van schade herstellen en daardoor stoppen met groeien.
De combinatiebehandeling werd goed verdragen, maar met een progressie vrije overleving na 6 maanden van 34% was de behandeling onvoldoende effectief om aan te bevelen voor een vervolg fase 3-studie in een vergelijkbare patiëntpopulatie. Desalniettemin vertoonden sommige patiënten een langdurige respons en werden zij op de sluitingsdatum na 2 jaar nog steeds behandeld. Er lijkt dus een groep patiënten te zijn die mogelijk wel baat kan hebben bij deze combinatiebehandeling, maar op dit moment is er nog onvoldoende kennis aangaande voorspellende biomarkers waarmee patiënten met gevorderd endometriumcarcinoom geselecteerd zouden kunnen worden voor deze combinatie behandeling.
Zie voor publicatie: DOMEC trial .
Deelnemende patiënten worden behandeld met 2 onderzoeksmiddelen:
De behandeling gaat door zolang:
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Olaparib
Minder vaak voorkomende bijwerkingen:
Durvalumab
Minder vaak voorkomende bijwerkingen:
Deelnemende patiënt komt elke 4 weken naar het ziekenhuis. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur. Wat gebeurt er tijdens dit bezoek:
De verdere controle-afspraken zijn niet anders of vaker dan tijdens de standaard behandeling.
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
Dr. J.R. Kroep, medisch oncoloog, hoofdonderzoeker, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden
Dr. A.M. Westermann, medisch oncoloog, Amsterdam UMC locatie AMC, Amsterdam
Dr. T. Bosse, patholoog, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Nederlandse titel
DOMEC: Combinatie van durvalumab en olaparib tegen baarmoederkanker.
Voor meer informatie over de studie zie: DGOG-studie
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.