Coronavirus en kanker

De meestgestelde vragen aan kanker.nl

Icoon_KIL
Veel mensen die kanker hebben (gehad) maken zich zorgen om het coronavirus (COVID-19). Ook bij de infolijn van kanker.nl krijgen we hier veel vragen over.

Omdat we niet alle vragen persoonlijk kunnen beantwoorden, hebben we de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Wanneer ben je kwetsbaar?
Over het algemeen val je binnen de groep kwetsbare personen als je 70 jaar of ouder bent. Ook mensen met kanker die een behandeling ondergaan vormen een risicogroep. Of als je een van de onderstaande ziektes hebt:

 • Afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen
 • Chronische hartaandoeningen
 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie
 • Verminderde weerstand tegen infecties
 • Auto-immuunziekten (vanwege de medicijnen)
 • Na orgaantransplantatie
 • Bij hematologische aandoeningen (bloedziekten)
 • Obesitas 

Loop ik extra risico als ik kanker heb (gehad)?
De behandeling tegen kanker  (met name met chemotherapie of immunotherapie) kan invloed hebben op je immuunsysteem. Je weerstand is lager. Mensen met kanker behoren daarom tot de risicogroep. Zij zijn naar verwachting langer en/of ernstiger ziek.

Het is erg belangrijk om niet besmet te raken. Voor mensen met kanker gelden dezelfde adviezen als voor mensen zonder kanker. Dit zijn de adviezen van het RIVM:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. 
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen: 
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
  • Schud geen handen 
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) 

Zijn er speciale tips voor mensen met kanker?
Houd je aan de RIVM-adviezen. En vraag bij twijfel aan je behandelend arts waar je verder op kunt letten. Ook op voedingenkanker.nl vind je extra tips. 

Mogen mensen bij elkaar op bezoek komen?
Voor thuis geldt: maximaal 3 personen op bezoek en houd 1,5 meter afstand tot elkaar. En heb je verkoudheidsklachten? Blijf thuis, of laat die persoon niet bij je op bezoek komen. Lees ook de maatregelen die de overheid heeft opgesteld gebaseerd op het advies van het RIVM.

Ik heb uitgezaaide kanker. Wat gebeurt er als ik besmet raak? 
Dat hangt heel erg af van de situatie. Wanneer je ziekenhuiszorg nodig hebt, kijkt je arts naar je lichamelijke conditie en overlegt met collega-artsen wat medisch gezien verantwoord en zinvol is. “Opname van coronapatiënten op de IC gebeurt bij voorbeeld bij ernstige luchtwegklachten. Maar als je uitzaaiingen hebt en die ernstige luchtwegklachten door het coronavirus krijgt, is behandeling op de intensive care medisch gezien niet altijd zinvol en misschien ook niet wat je zelf wil,” aldus Saskia Teunissen, hoogleraar palliatieve zorg en bestuurder bij Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). Lees meer in het interview met haar over dit onderwerp. 
 

Banner_corona

Kan mijn afspraak in het ziekenhuis doorgaan?
Voor kankerpatiënten kan een bezoek aan of opname in het ziekenhuis op dit moment risicovol zijn. Veel ziekenhuizen hebben besloten om het aantal afspraken te beperken. Als het mogelijk is, vindt er een telefonisch of e-consult plaats. Als het echt noodzakelijk is dat je toch naar het ziekenhuis moet komen, dan hoor je dat van je arts. Kijk op de website van het ziekenhuis voor meer informatie.

Gaat mijn behandeling wel door?
De behandeling tegen kanker kan invloed hebben op je immuunsysteem. Je weerstand is lager. Dit betekent dat als je besmet raakt met het coronavirus, de gevolgen van de ziekte ernstiger kunnen zijn. Daarom bekijken artsen nu per patiënt hoe zij de risico’s op een besmetting met het coronavirus zo laag mogelijk kunnen houden. Je behandelend arts kan om die reden adviseren om een chemo- of immunotherapie pas op een later moment te starten, of om een operatie of bestraling uit te stellen. 

Mijn behandeling of onderzoek gaat niet door. Wat voor invloed heeft dat op het verloop van mijn ziekte?
Ga met vragen over jouw situatie naar je behandelend arts in het ziekenhuis. Artsen wegen de risico’s af en houden daarbij zoveel mogelijk rekening met het belang van de patiënt. Ze kijken welke zorg nu echt noodzakelijk is. Daarbij speelt mee dat ze kwetsbare patiënten zo min mogelijk naar het ziekenhuis willen laten komen. 

Lees ook de informatiebrief van de NVMO over het coronavirus en kankerzorg

Zijn er adviezen voor kwetsbare mensen en contact met anderen?
Het RIVM adviseert mensen die kwetsbaar zijn om zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Vermijd grote gezelschappen en reis niet met het openbaar vervoer. Wil je op bezoek gaan bij iemand die kwetsbaar is en binnen een risicogroep valt? Doe dit zo min mogelijk. Doe het zeker niet als je verkoudheidsklachten hebt, ook niet als je lichte klachten hebt.

De trial waar ik aan mee doe gaat niet meer door.
Ook hierbij kijken artsen wat nog door kan gaan. De overweging is ook in dit geval dat het te risicovol kan zijn om je naar het ziekenhuis te laten komen. Vraag je arts of onderzoeksleider om meer informatie. 

Ik heb kanker (gehad). Kan ik dan gaan werken?
Werk thuis als het kan. Werk je in de zorg of is thuiswerken om een andere reden niet mogelijk? Overleg dan met je werkgever. Kijk bijvoorbeeld wie er in jouw organisatie verantwoordelijk is voor het coronabeleid. Overleg daarmee en bespreek of er andere werkzaamheden zijn die minder risico op besmetting met zich meebrengen. Je kunt ook met een arbo-arts overleggen, met je huisarts, of als je nog onder controle staat met je behandelend arts in het ziekenhuis.

Kunnen partners of andere gezinsleden van mensen met kanker naar hun werk gaan?
Ook in deze situatie is het verstandig om met je werkgever te overleggen. Misschien zijn er werkzaamheden waarbij er minder contact met andere mensen is. 
Voorkom dat jij of je gezinsleden besmet raken:
o    Was je handen regelmatig met water en zeep
o    Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
o    Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
o    Schud geen handen 
o    Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) 

Wil je meer weten?
Op de website van het RIVM kun je de meestgestelde vragen en adviezen over het coronavirus bekijken. De overheid heeft ook een speciaal telefoonnummer waar je terecht kan met vragen: 0800-1351
 

Ontmoet elkaar digitaal

Icoon_community
In een tijd waarin we elkaar niet lijfelijk mogen ontmoeten, kan de community van kanker.nl een beetje helpen. Hier vind je een veilige online omgeving waar je steun, aanspraak en gezelligheid kunt vinden. Ook worden er tips uitgewisseld over hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan.

In de gespreksgroep Coronatijd - gezelschap en steun kun je lotgenoten ontmoeten en over corona en andere dingen praten.

Wil je meelezen en meepraten? Om te reageren en om alle gesprekken te kunnen lezen heb je een account nodig. Die maak je hier gratis en heel eenvoudig aan.

Bekijk ook alle gesprekken  (die ook in de andere gespreksgroepen staan) en blogs over corona op kanker.nl.
 

Informatie van patiëntenorganisaties
 

Sommige patiëntenorganisaties geven specifieke uitleg passend bij hun kankersoort:
 

Meer lezen