Behandeling en begeleiding door een seksuoloog

Wanneer u door kanker (bij uw partner) of de behandeling voor kanker seksuele problemen hebt, kan een seksuoloog die gespecialiseerd is in kanker u helpen. De meest voorkomende seksuele problemen bij vrouwen en mannen met kanker zijn minder zin in seks en erectieproblemen. Ook partners van mensen met kanker kunnen problemen ervaren met seksualiteit en intimiteit.

De seksuoloog voert gesprekken met mensen met kanker en hun partners om de problemen helder te krijgen en deze aan te pakken. De behandeling bestaat uit het geven van voorlichting en advies. Soms zijn meerdere gesprekken nodig, en krijgt u oefeningen mee, die u thuis kunt doen.

Kosten en verwijzing
Afhankelijk van het probleem vergoeden zorgverzekeraars de behandeling door een seksuoloog. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Voor een behandeling door een seksuoloog hebt u een verwijzing nodig van uw (huis)arts . Een seksuoloog werkt meestal in een tweedelijnsinstelling (ziekenhuis of GGZ-instelling), maar kan soms ook in de eerste lijn werkzaam zijn in een zelfstandige praktijk.

Kwaliteit
De getoonde seksuologen zijn aangesloten bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) en dragen de titel Seksuoloog NVVS. Seksuologen met deze titel voldoen aan de kwaliteitseisen van de NVVS en staan geregistreerd bij het Nederlands Register voor Seksuologie.

Ook op de website van de NVVS kunt u zoeken naar een seksuoloog bij u in de buurt.