Medische tatoeage (dermatografie)

Door de behandeling van kanker (bestraling, operaties, chemotherapie of hyperthermie) kan de huid beschadigen of verkleuren. Ook kunnen littekens ontstaan. Om deze verkleuringen voor altijd te camoufleren kunt u een medische tatoeage krijgen, ook wel dermatografie genoemd. Bij medische tatoeage wordt kleurpigment met tatoeage apparatuur ingespoten. Ook voor het reconstrueren van wenkbrauwen na chemotherapie en de reconstructie van een tepelhof na een borstreconstructie kan medische tatoeage een mogelijkheid zijn. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden.

> Video Stille kracht - Medisch tatoeëerder

Kosten en verwijzing
Vergoeding van medische tatoeage is afhankelijk van de soort behandeling en uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Voor medische tatoeage door de huidtherapeut hebt u geen verwijzing van uw (huis)arts nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Kwaliteit
Medische tatoeages worden uitgevoerd door verschillende typen zorgverleners, zoals huid- en oedeemtherapeuten, plastisch chirurgen of schoonheidsspecialisten. In de Verwijsgids Kanker zijn de huid- en oedeemtherapeuten opgenomen die zich hebben gespecialiseerd in dermatografie. Zij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), de beroepsvereniging voor huidtherapeuten, en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen die de vereniging daaraan stelt.

Je kunt bij de volgende 28 organisaties terecht: