Mijn collega heeft kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je te horen krijgt dat een collega van je kanker heeft, kan dat verschillende reacties oproepen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe goed je de collega kent en of je er direct mee samenwerkt. Maar er speelt ook mee in hoeverre dit je persoonlijk raakt of confronteert.

Wil je graag langs gaan of bellen of kom je je zieke collega tegen op het werk, dan vraag je je misschien af hoe je met de situatie om moet gaan. 

Wat kun je zeggen?

 • Je kunt eerlijk tegen je collega zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen. Geef aan dat je erg geschrokken bent of veel aan je collega moet denken.
 • Vragen ‘Hoe gaat het?’ voelt misschien wat ongemakkelijk. In plaats daarvan kun je vragen ‘Hoe gaat het vandaag?’ of ‘Hoe gaat het nu?’ Dat maakt het voor de ander gemakkelijker te antwoorden.
 • Vraag de zieke collega naar zijn of haar behoefte. Wil deze over zijn/haar ziekte praten of niet? Hoe kun je hem tot steun zijn tijdens zijn ziekte?
 • Je hoeft niet te begrijpen wat de ander doormaakt, maar je kunt er wel naar vragen. Het is goed om eerlijk aan te geven als je dat moeilijk vindt.

Tip: Praat er met andere collega’s over, probeer uit te vinden waar iedereen mee zit. Het helpt ook jou om beter om te gaan met de ziekte.

Wat je vooral niet moet doen

 • Je zieke collega geforceerd proberen op te vrolijken
 • Je zieke collega buiten sluiten van de wereld van alledag
 • De ziekte 'wegpraten' (doen alsof er niets aan de hand is)

Lees ook: Hoe omgaan met iemand die kanker heeft

Je collega keert terug op het werk

Sommige mensen met kanker blijven tijdens hun behandeling werken. Andere stoppen tijdelijk met werken en keren na de behandeling weer terug.

Is je collega terug op het werk? Probeer je collega dan niet te ontlopen omdat je het moeilijk vindt. Neem zelf het initiatief tot contact. Vraag: ‘Hoe gaat het met je?” en luister met aandacht naar het antwoord.

Soms wil een zieke collega het niet (teveel) over zijn of haar ziekte hebben op zijn werk. Het kan een plek zijn waar de collega even niet in de eerste plaats ‘patiënt’ is. Anderen vinden het juist prettig als collega’s belangstelling tonen.

Tips

 • Vraag de zieke collega naar zijn of haar behoefte. Wil deze over zijn/haar ziekte praten of niet?
 • Een vaste contactpersoon op het werk kan een rol vervullen als veel collega’s vragen hebben.

Als je het moeilijk vindt

Misschien vind je het moeilijk om bij je zieke collega langs te gaan, deze te bellen of aan te spreken. Bijvoorbeeld omdat je niet weet wat je moet zeggen. Stuur dan een berichtje of kaartje. Zo laat je weten dat je aan hem/haar denkt.

Herstel kan lang duren

Herstellen na een behandeling kost vaak veel tijd. Je collega kan last hebben van vermoeidheid, concentratiestoornissen en/of psychische klachten Het is goed om hier als collega op voorbereid te zijn, zodat je niet direct teveel verwacht van je collega.

Tips

 • Hoe iemand anders zich voelt, is niet altijd te zien. Een opmerking als “Je ziet er goed uit” kan overkomen als ‘Je bent er weer helemaal”, terwijl je herstellende collega zich misschien nog niet zo goed voelt. Je kunt ook vragen: "Je ziet er goed uit, maar voel je je ook goed?"
 • Geef je collega de tijd om het werk weer op te pakken. Verwacht in het begin niet te veel. Het kan lang duren voordat je collega lichamelijk en geestelijk weer de oude is.
 • Vraag je collega of hij/zij hulp nodig heeft en zo ja, wat voor hulp.
 • Heb je het gevoel dat je werkdruk hoger is geworden door  de ziekte van je collega? Bespreek dat dan met je leidinggevende.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, de BOSgroep

Drs. Joyce Vermeer

Psycholoog, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2018