Een vriend of vriendin heeft kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als een vriend of vriendin de diagnose kanker krijgt, is dat vaak een hele schok. Je maakt je waarschijnlijk zorgen om de ander. En misschien wil je graag helpen. 

Een vriend of vriendin met kanker helpen

De angst en onzekerheid van de ander kun je niet wegnemen. Maar je helpt al enorm door er te zijn. Door mee te leven en aandacht te geven. Door de ander te laten voelen dat deze op jou kan rekenen. En dat je aan de ander denkt. Lees ook: Hoe ga je om met iemand die kanker heeft?

Je vriend of vriendin heeft je juist nu hard nodig. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Misschien dat je normaal juist leuke dingen deelt, en dan is dit even anders. Ook is het soms even zoeken. Hoe nabij ben ik voor deze vriend of vriendin? Zijn er ook anderen? Hoe stemmen we onze hulp af?

zorgen voor elkaar

Waar heeft je vriend of vriendin behoefte aan?

Bespreek met je zieke vriend of vriendin waar deze behoefte aan heeft. Is dat emotionele steun, zoals luisteren? Praktische steun, zoals halen en brengen, schoonmaken of boodschappen doen? Of heeft je vriend of vriendin behoefte om samen met jou dingen te doen die afleiding brengen, bijvoorbeeld samen een film kijken of een blokje om?

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christine Brouwer-Dudok de Wit

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, De BOSgroep

LinkedIn

Foto Joyce Vermeer

Drs. Joyce Vermeer

Systeemtherapeut en mindfulnesstrainer, Helen Dowling Instituut

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2015