Wat is…?

Informatie over cannabis

Opslaan

Wat is cannabis?

Cannabis heet ook wel marihuana, wiet of stuf. Het is gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant.

In cannabis zitten verschillende werkzame stoffen. De 2 belangrijkste zijn THC (tetrahydrocannabidiol) en CBD (cannabidiol). 

Welk effect cannabis heeft, ligt aan de verhouding tussen THC en CBD. Ook de bijwerkingen van cannabis hangen af van die verhouding. 

Van cannabis met THC kun je ‘high’ worden. Zit er geen of heel weinig THC in cannabis, dan word je er niet high van.

Lees ook: Waar koop je cannabis?

Het verschil tussen gewone cannabis en medicinale cannabis

Cannabis van de apotheek heet medicinale cannabis. Deze cannabis voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Het is veiliger dan cannabis uit de coffeeshop. 

Medicinale cannabis is alleen te koop met een recept van een arts. Artsen schrijven cannabis meestal alleen voor aan mensen die ernstig ziek zijn. En dan ook alleen als andere medicijnen of behandelingen niet (voldoende) helpen of teveel bijwerkingen hebben. Dat komt omdat er op dit moment niet genoeg wetenschappelijk bewijs is voor de werking van cannabis bij kanker. 

Medicinale cannabis wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Dat heeft te maken met onvoldoende bewijs voor de werking. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.