Kanker en zwanger: wat betekent het voor je partner?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je partner van een zwangere vrouw met kanker? Dan kun je ook veel last hebben van spanningen en zorgen. Praat over je gevoelens, zorg goed voor jezelf en regel op tijd praktische hulp.

Als partner van een zwangere vrouw met kanker ga je ook door een moeilijke periode. Je maakt je zorgen over je partner, over het (ongeboren) kind en over de toekomst. Tegelijkertijd probeer je sterk te blijven om je partner zoveel mogelijk te steunen.

Misschien neem je meer huishoudelijke taken, gezinstaken of administratieve taken op je. Of krijg je er een aantal zorgtaken bij. Dat kan een extra belasting zijn. 

verhaal van Hanna

Gevoelens en emoties

Het is heel normaal als je bang, verdrietig en boos bent. Je kunt ook onzeker of machteloos voelen. Het is goed om daarbij stil te staan en dit soort gevoelens niet weg te drukken. Probeer een manier te vinden om je gevoelens te uiten, bijvoorbeeld door erover praten of erover schrijven. Dat kan je lucht geven waardoor je beter aankunt.

Praat met elkaar

Praat ook met je partner over je angsten en zorgen. En hoe jullie daarmee proberen om te gaan. Bedenk dat dit voor jullie beiden anders zal zijn. Jij hebt geen kanker en hoeft niet bang te zijn om eventueel te overlijden. Andersom heeft je partner niet de zorg die jij hebt en de angst om mogelijk alleen met 1 of meer kinderen achter te blijven. Een gesprek met een hulpverlener kan ook nuttig zijn.

Zorg goed voor jezelf

Hoe lastig het soms ook lijkt, probeer ook af en toe een moment voor jezelf te nemen. Regel een oppas, oma of opa en ga zelf iets doen waar jij plezier in hebt. Dat betekent niet dat jij je partner en/ of kind in de steek laat. Integendeel, zo houd je het waarschijnlijk langer vol.

Neem hulp aan als die wordt aangeboden. Bijvoorbeeld koken, boodschappen doen of een kind van school halen. 

Periode na de geboorte

De periode na de geboorte kan voor jou ook zwaar zijn. Je partner moet misschien nog (verder) behandeld worden, of moet herstellen van de behandeling. Naast de zorg voor het kind heb je ook nog de zorg voor je partner.

man met baby

Tips:

  • Soms is het prettig om te blijven werken. Dat geeft ritme en een gevoel van ‘normaal’. Wel is het belangrijk dat je werkgever flexibel is als het gaat om werktijden, thuiswerken en verlof opnemen.
  • Als je dat wilt, bespreek dan met je leidinggevende of je langdurig verlof kunt krijgen.
  • Vraag hulp van familie, vrienden, buren en kennissen.
  • Stel prioriteiten: je kunt niet alles doen, of alles goed doen.
  • Zorg goed voor jezelf. Eet goed, slaap voldoende en beweeg regelmatig. Doe af en toe iets voor jezelf. Hoe fitter jij bent, hoe beter je er kunt zijn voor je partner en kind. 
  • Bel of mail voor informatie, advies of steun met Stichting STER(k). Deze stichting zet zich ook in voor partners van vrouwen met kanker in de zwangerschap, en hun gezin. 

Colofon

Met medewerking van:

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

illustratie-arts-vrouw

Dr. Alice van Dijk-Lokkart

Klinisch psycholoog-psychotherapeut, Amsterdam UMC

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Mathilde van Gerwen

Drs. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020