Podcast vermoeidheid en kanker

‘Niet blijven liggen. Opstaan en in beweging komen’
 

Gerard (43) heeft een erfelijke genafwijking en kreeg recent de diagnose alvleesklierkanker. In deze podcast vertelt hij over zijn ervaringen rond de diagnose, de extreme vermoeidheid en de impact op zijn gezin. Door in beweging te blijven gaat hij het gevecht met zijn vermoeidheid aan. “Probeer die knop om te zetten en de kracht te vinden om toch uit bed te komen.”

Wil je liever lezen dan luisteren? Lees dan de samenvatting onder de button. 

Podcast vermoeidheid

Erfelijke aanleg

Gerard heeft een afwijking in het CDKN2A gen en heeft in zijn familie al veel mensen verloren aan kanker. Door deze genafwijking (ook wel ‘P16 Leiden’ genoemd) heeft hij een grotere kans op melanoom en alvleesklierkanker. Onbewust speelt kanker vanaf zijn 18e een rol in zijn leven, toen een tante van hem overleed.  

Foute boel 

De afgelopen 10 jaar is hij regelmatig gecontroleerd. De laatste controle van de alvleesklier was in maart 2020. Toen was alles goed. Een half jaar later werd zijn huid geel en wist hij al snel dat het foute boel was. De arts stelde vast dat hij alvleesklierkanker had. 

Inmiddels heeft bij chemotherapie gehad om de tumor kleiner te maken. Ook is hij geopereerd. Hij zit nu midden in de verdere behandeling met chemotherapie en bestralingen. 

Bewegen en sporten tijdens de behandeling 

Gerard heeft veel last van vermoeidheid. Toch probeert hij tijdens de behandeling zo veel mogelijk te bewegen. De eerste twee dagen na de behandeling lukt dat niet, maar daarna vindt hij de kracht weer om te gaan wandelen, naar de sportschool te gaan of – als het lukt – te gaan boksen. Door te bewegen heeft hij minder last van de bijwerkingen.  

Ook maakt hij zo een persoonlijk statement naar de tumor toe. Gerard: “Ik zie de behandelingen als riddertjes die tegen de tumor aan het vechten zijn. Dat ik moe word van de behandelingen, is logisch. Maar mijn lichaam is sterker dan de kanker.” 

Gezin 

Zijn zoon, inmiddels 12 jaar oud, is de aanleiding geweest om uit te zoeken of hij drager is van ‘P16 Leiden’. Er is 50% kans dat zijn zoon deze genafwijking ook heeft. Als gezin gaan ze er vrij nuchter mee om. Ze zijn onderling open over zijn ziekte. Gerard: “Er zijn zeker ook momenten dat ik denk: wat overkomt mij? Ik ben ook maar een mens!” 

Gerard heeft er alle vertrouwen in dat er voor zijn zoon in de toekomst een oplossing is voor deze genafwijking. Daarom doet hij ook mee aan onderzoek bij het Erasmus MC in Rotterdam en deelt hij zijn verhaal.  

Deze podcast is in juni 2021 geproduceerd in samenwerking met Lars Sorensen.

Nieuwsgierig naar onze andere podcasts? Kijk op kanker.nl/podcasts