Zoekresultaten trials
-
ICON- studie (Mondholtekanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied. Onderzocht wordt of de tumor door fluorescentie geleide chirurgie* beter zichtbaar gemaakt kan worden tijdens de operatie. *toelichting fluorescentie geleide chirurgie:Door een fluorescerende contrastvloeistof voorafgaand aan de operatie toe te dienen aan patiënten met mondholtekanker, kunnen chirurgen tijdens de operatie nog nauwkeuriger tumorweefsel herkennen en verwijderen en gezond weefsel sparen.
-
INDUCE-3 studie (Hoofd-halskanker)
Een belangrijk onderdeel van de behandeling van gevorderde kanker van het hoofd-hals gebied is chemotherapie en/of immunotherapie. Bij chemotherapie worden celdodende middelen toegediend. Bij immunotherapie wordt een middel toegediend dat de werking van het afweersysteem (andere naam: immuunsysteem) van het lichaam versterkt bij de bestrijding van kankercellen. Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen vreemde schadelijke stoffen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, om infecties te voorkomen. Het spoort echter ook kankercellen op en bestrijdt ze. De immunotherapie is nog vrij nieuw. Pembrolizumab is een vorm van immunotherapie. Uit eerder onderzoek is gebleken dat pembrolizumab bij gevorderde kanker het leven kan verlengen en minder bijwerkingen kan geven dan chemotherapie. Er is echter nog steeds behoefte aan nieuwe, betere behandelingen. ICOS is een experimenteel geneesmiddel dat in het laboratorium is ontwikkeld om in te grijpen in een bepaald proces in het lichaam. Het is een antilichaam en ook een vorm vanimmunotherapie. ICOS versterkt de werking van het afweersysteem bij de bestrijding van kankercellen. Tijdens dit onderzoek worden de veiligheid en werkzaamheid van pembrolizumab alleen en in combinatie met ICOS bestudeerd om te kijken of de toevoeging van ICOS leidt tot meer werkzaamheid. Daarnaast wordt beoordeeld of de combinatie veilig is en wat de bijwerkingen zijn. Er gaan 374 patiënten deelnemen in fase II van deze studie met de mogelijkheid tot uitbreiding naar fase III met 600 patiënten totaal.
-
ISA101b-HN-01-17 studie (Hoofd- en halskanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een HPV16-positieve* orofaryngeale kanker (OPC), een type kanker van het hoofd-halsgebied. Onderzocht wordt of de toevoeging van het ISA101b-vaccin aan cemiplimab de kans op overleven verbetert in vergelijking met behandeling met alleen cemiplimab.
-
KO-TIP-007- studie (Plaveiselcelcarcinoom in het hoofd-halsgebied)
Dit onderzoek gaat over patiënten met plaveiselcelcarcinoom in het hoofd-halsgebied met een mutatie (DNA-verandering) in 1 specifiek gen genaamd HRAS, waardoor het HRAS eiwit abnormaal actief is in kankercellen.
-
MK3475-158- studie (Meerdere vaste tumoren met biomarker MSI-H)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het medicijn pembrolizumab voor patiënten met een gevorderde en/of uitgezaaide vaste tumor (met de biomarker MSI-H)* die niet meer te opereren of te genezen is. *Toelichting: Biomarker: Een biomarker is een stof die in het bloed of andere vloeistoffen of weefsels in het lichaam wordt aangetroffen waarmee het verloop van een ziekte of het effect van behandeling kan worden gemeten. Een voorbeeld van een biomarker is de hoeveelheid vet in het bloed die het risico op hartziekten kan voorspellen. Biomarker MSI-H (een immuun indicator) is een voorspeller van het verloop van kanker.
-
PECTORALIS-studie (Hoofd-halskanker, Keelkanker, Strottenhoofdkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met keel-of strottenhoofdkanker, bij wie het strottenhoofd operatief wordt verwijderd (totale laryngectomie). Onderzocht wordt of de kans op een fistel (niet-natuurlijke verbinding tussen de nieuwe keelholte en de hals-huid) verkleind kan worden door een lap van de grote borstspier over de nieuwe keelholte te plaatsen.
-
SNPDT - studie (Neuskanker, Hoofd-halskanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met teruggekeerde kanker of achtergebleven kanker in de neus en bijholten. Onderzocht wordt of een combinatie van opereren en fotodynamische therapie (PDT) deze vorm van kanker beter kan bestrijden.
-
UPGRADE-RT-studie (Keelkanker, Strottenhoofdkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met kanker in de keelholte of het strottenhoofd. Onderzocht wordt of een lagere bestralingsdosis voor de lymfeklieren - waarin geen uitzaaiingen zijn aangetroffen - even effectief is en zorgt voor minder bijwerkingen in vergelijk met de standaard bestralingsdosis.
Tip: Er zijn ook trials die niet specifiek voor mensen met een bepaalde kankersoort zijn. Bekijk hier aan welke trials mensen met verschillende kankersoorten mee kunnen doen.