Zoekresultaten trials
-
BOOG 2013-01 Triple-B (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker. Onderzocht wordt welke chemotherapie in combinatie met immuuntherapie (atezolizumab, anti-PDL1) het meest effectief is.
-
BOOG 2017-03 SONIA-studie (Borstkanker)
Onderstaande is een samenvatting van de volledige proefpersoneninformatie die wordt uitgereikt aan patiënten die voor deelname aan de studie in aanmerking komen. De volledige proefpersoneninformatie kunt u opvragen bij uw behandelend arts. Recent zijn nieuwe middelen voor de behandeling van uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker beschikbaar gekomen in Nederland. Deze nieuwe middelen, de zogenoemde CDK4/6-remmers, worden gecombineerd met reeds gangbare anti-hormonale therapie en zorgen ervoor dat deze anti-hormonale therapie langer effectief is (gemiddeld genomen verdubbelt ongeveer de periode dat een anti-hormonale therapie werkt). De combinatiebehandeling heeft echter ook meer bijwerkingen dan behandeling met anti-hormonale therapie alleen, waardoor meer bloedonderzoeken en ziekenhuisbezoeken nodig zijn.Op dit moment zijn er drie CDK4/6-remmers beschikbaar op de Nederlandse markt, palbociclib, ribociclib en abemaciclib. Deze drie middelen zijn werkzaam als ze direct worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling (de zogenoemde “eerstelijnsbehandeling”), maar ook wanneer ze later in het behandeltraject worden ingezet (de zogenoemde “tweedelijnsbehandeling”). De SONIA-studie onderzoekt op welk moment de CDK4/6-remmers het beste kunnen worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling. Op dit moment is dat niet bekend, vooral ook omdat niet is aangetoond dat vrouwen die direct met CDK4/6-remmers behandeld worden (als eerstelijnsbehandeling) langer leven dan vrouwen die later met de combinatie behandeld worden (als tweedelijnsbehandeling). Andere factoren die een rol spelen bij de keuze om CDK4/6-remmers als eerste- of als tweedelijnsbehandeling te gebruiken zijn de werkzaamheid (hoe lang helpt het borstkankercellen te onderdrukken) en de nadelen (bijwerkingen, kwaliteit van leven, controles, ziekenhuisbezoeken). Bekijk het voorlichtingsfilmpje over de SONIA-studie
-
CareMore-AI-studie (Borstkanker)
Onderzoek bij patiënten met uitgezaaide borstkanker die gaan starten met hormonale therapie. Onderzocht wordt of circulerende tumorcellen de uitkomst van de therapie kunnen voorspellen.
-
CareMore-Trastuzumab-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide borstkanker die nog niet eerder chemotherapie hebben gekregen voor de uitzaaiingen, maar nu gaan starten met chemotherapie. In patiënten die geschikt worden bevonden op basis van een bepaling in het bloed, wordt onderzocht of een medicijn, dat al gebruikt wordt bij andere vormen van borstkanker, in combinatie met de chemotherapie, effectief is.
-
CLGK974X2101-studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met bepaalde vormen van uitgezaaide alvleesklierkanker, borstkanker, hoofd- en nekkanker, longkanker, slokdarmkanker, baarmoederhalskanker of melanoom. Onderzocht wordt of een combinatie van twee nieuwe middelen veilig en effectief is in het behandelen van de ziekte.
-
Nieuw EFFECT - studie (Borstkanker)
Onderzoek naar de effecten van kracht, conditie en balanstraining voor patiënten met uitgezaaide borstkanker. Onderzocht wordt of sporten bijdraagt aan minder vermoeidheid, en verbetering van de kwaliteit van leven tijdens de behandeling van uitgezaaide borstkanker.
-
GELATO-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar het effect van immuuntherapie (atezolizumab) en lage dosis chemotherapie (carboplatin) bij patiënten met borstkanker, ontstaan in de melkklieren (lobulaire borstkanker).
-
GO39733-studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een speciaal op het type kanker afgestemd vaccin (gepersonaliseerd kankervaccin). Onderzocht wordt of de behandeling met het kankervaccin veilig kan worden gecombineerd met een ander middel.
-
HYPERCR-studie (borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten bij wie borstkanker is teruggekomen in het vroeger bestraalde gebied. Onderzocht wordt of het toevoegen van chemotherapie aan de standaardbehandeling effectief is in het bestrijden van de ziekte.
-
MIMOSA - studie (Borstkanker)
Onderzoek naar het effect van een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide HER2-positieve borstkanker waarbij trastuzumab (blokkade van HER2) niet meer goed werkt. De studiebehandeling bestaat uit een combinatie van trastuzumab en immuuntherapie middels een nieuw middel, genaamd monalizumab.
-
MK3475-158- studie (Meerdere vaste tumoren met biomarker MSI-H)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het medicijn pembrolizumab voor patiënten met een gevorderde en/of uitgezaaide vaste tumor (met de biomarker MSI-H)* die niet meer te opereren of te genezen is. *Toelichting: Biomarker: Een biomarker is een stof die in het bloed of andere vloeistoffen of weefsels in het lichaam wordt aangetroffen waarmee het verloop van een ziekte of het effect van behandeling kan worden gemeten. Een voorbeeld van een biomarker is de hoeveelheid vet in het bloed die het risico op hartziekten kan voorspellen. Biomarker MSI-H (een immuun indicator) is een voorspeller van het verloop van kanker.
-
OLIGO-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar de effecten van een intensieve behandeling met chemotherapie voor vrouwen met een borsttumor met een DNA-stoornis (HRD) en één tot drie uitzaaiingen op afstand.
-
TIBET-studie (borstkanker)
Behandeldoelen voor uitgezaaide borstkanker zijn vooral gericht op het verminderen van klachten die de tumor veroorzaakt, en het verlengen van de overleving met behoud van kwaliteit van leven. Het gebruik van een nieuw experimenteel middel, trifluridine/tipiracil (TAS-102, LONSURF®) wordt in deze studie onderzocht. Uit eerder onderzoek bij patiënten met dikke darmkanker blijkt dat zij, ondanks eerder gebruik van 5-FU/capecitabine, overlevingsvoordeel kunnen hebben van het onderzoeksmiddel TAS-102. Het onderzoek richt zich op de vraag of bij patiënten met borstkanker, ondanks al eerder gebruik van 5 FU/capecitabine, het onderzoeksmiddel ook effectief kan zijn.
Tip: Er zijn ook trials die niet specifiek voor mensen met een bepaalde kankersoort zijn. Bekijk hier aan welke trials mensen met verschillende kankersoorten mee kunnen doen.