Zoekresultaten trials
-
ABC-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling (niraparib) voor patiënten met een bepaald type uitgezaaide borstkanker (BRCA1-like). Dit type borstkanker komt met name voor in triple negatieve borstkankers (ongeveer 50 van de 100). Deelname is mogelijk indien dit type borstkanker wordt aangetoond of indien er erfelijke aanleg voor borstkanker is gerelateerd aan het BRCA1 of BRCA2 gen. Daarnaast zijn er voorwaarden aan het type en de hoeveelheid chemotherapie waarmee tot borstkanker tot aan dit onderzoek mee is behandeld. Doel is om te onderzoeken of deze nieuwe behandeling (niraparib) werkzaam is tegen dit type borstkanker.
-
AFTER-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met hormoongevoelige borstkanker die wachten op een operatie waarbij de tumor wordt verwijderd. Onderzocht wordt of (en welke) hormonale behandeling voor de operatie aantoont wat het effect is van hormonale behandeling na de operatie.
-
BELLINI - studie (Borstkanker).
Deze studie onderzoekt de werking en effectiviteit van een behandeling met het middel nivolumab (immuuntherapie) en de combinatie van nivolumab en ipilimumab (twee verschillende immuuntherapieën) gedurende 4 weken. Na deze vier weken kan de reguliere behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie of een operatie worden gestart.
-
BOOG 2013-01 Triple-B (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker. Onderzocht wordt welke chemotherapie in combinatie met immuuntherapie (atezolizumab, anti-PDL1) het meest effectief is.
-
BOOG 2013-08 lumpectomie (Borstkanker)
Onderzoek naar een behandeling voor patiënten met borstkanker die borstsparend behandeld worden en waarbij op de echo en bij lichamelijk onderzoek van de oksel géén verdachte lymfeklieren worden gevonden. Onderzocht wordt of de schildwachtklier operatie bij deze patiënten veilig achterwege gelaten kan worden.
-
BOOG 2014-04 LORD-studie (DCIS)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met laag risico Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS). Onderzocht wordt of de standaardbehandeling bij laag risico DCIS veilig weggelaten kan worden.
-
BOOG 2016-03 PRECiSE-project (Borstkanker)
Het PRECISE project onderzoekt verbanden tussen de activiteit van de genen in een tumor, het gedrag van deze tumor en de uitkomst van de behandeling om daarmee gerichte studies betreffende nieuwe / aangepaste behandeling uit te voeren om de behandeling te kunnen verbeteren.
-
BOOG 2017-01 NEOLBC-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met borstkanker. Onderzocht wordt of bij patiënten met hormoongevoelige borstkanker (stadium II of III) neoadjuvante chemotherapie vervangen kan worden door ribociclib in combinatie met hormoontherapie (letrozol).
-
BOOG 2017-03 SONIA-studie (Borstkanker)
Onderstaande is een samenvatting van de volledige proefpersoneninformatie die wordt uitgereikt aan patiënten die voor deelname aan de studie in aanmerking komen. De volledige proefpersoneninformatie kunt u opvragen bij uw behandelend arts. Recent zijn nieuwe middelen voor de behandeling van uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker beschikbaar gekomen in Nederland. Deze nieuwe middelen, de zogenoemde CDK4/6-remmers, worden gecombineerd met reeds gangbare anti-hormonale therapie en zorgen ervoor dat deze anti-hormonale therapie langer effectief is (gemiddeld genomen verdubbelt ongeveer de periode dat een anti-hormonale therapie werkt). De combinatiebehandeling heeft echter ook meer bijwerkingen dan behandeling met anti-hormonale therapie alleen, waardoor meer bloedonderzoeken en ziekenhuisbezoeken nodig zijn.Op dit moment zijn er drie CDK4/6-remmers beschikbaar op de Nederlandse markt, palbociclib, ribociclib en abemaciclib. Deze drie middelen zijn werkzaam als ze direct worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling (de zogenoemde “eerstelijnsbehandeling”), maar ook wanneer ze later in het behandeltraject worden ingezet (de zogenoemde “tweedelijnsbehandeling”). De SONIA-studie onderzoekt op welk moment de CDK4/6-remmers het beste kunnen worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling. Op dit moment is dat niet bekend, vooral ook omdat niet is aangetoond dat vrouwen die direct met CDK4/6-remmers behandeld worden (als eerstelijnsbehandeling) langer leven dan vrouwen die later met de combinatie behandeld worden (als tweedelijnsbehandeling). Andere factoren die een rol spelen bij de keuze om CDK4/6-remmers als eerste- of als tweedelijnsbehandeling te gebruiken zijn de werkzaamheid (hoe lang helpt het borstkankercellen te onderdrukken) en de nadelen (bijwerkingen, kwaliteit van leven, controles, ziekenhuisbezoeken). Bekijk het voorlichtingsfilmpje over de SONIA-studie
-
BOOG 2018-01 TRAIN 3-studie (Borstkanker)
Verminderen van het aantal kuren chemotherapie op geleide van de tumor respons op beeldvorming bij HER2-positieve borstkanker: de TRAIN-3 studie
-
CareMore-AI-studie (Borstkanker)
Onderzoek bij patiënten met uitgezaaide borstkanker die gaan starten met hormonale therapie. Onderzocht wordt of circulerende tumorcellen de uitkomst van de therapie kunnen voorspellen.
-
CareMore-Trastuzumab-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide borstkanker die nog niet eerder chemotherapie hebben gekregen voor de uitzaaiingen, maar nu gaan starten met chemotherapie. In patiënten die geschikt worden bevonden op basis van een bepaling in het bloed, wordt onderzocht of een medicijn, dat al gebruikt wordt bij andere vormen van borstkanker, in combinatie met de chemotherapie, effectief is.
-
CLGK974X2101-studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met bepaalde vormen van uitgezaaide alvleesklierkanker, borstkanker, hoofd- en nekkanker, longkanker, slokdarmkanker, baarmoederhalskanker of melanoom. Onderzocht wordt of een combinatie van twee nieuwe middelen veilig en effectief is in het behandelen van de ziekte.
-
Nieuw EFFECT - studie (Borstkanker)
Onderzoek naar de effecten van kracht, conditie en balanstraining voor patiënten met uitgezaaide borstkanker. Onderzocht wordt of sporten bijdraagt aan minder vermoeidheid, en verbetering van de kwaliteit van leven tijdens de behandeling van uitgezaaide borstkanker.
-
GELATO-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar het effect van immuuntherapie (atezolizumab) en lage dosis chemotherapie (carboplatin) bij patiënten met borstkanker, ontstaan in de melkklieren (lobulaire borstkanker).
-
GO39733-studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een speciaal op het type kanker afgestemd vaccin (gepersonaliseerd kankervaccin). Onderzocht wordt of de behandeling met het kankervaccin veilig kan worden gecombineerd met een ander middel.
-
Hebon-studie (Borstkanker, Eierstokkanker)
Onderzoek voor families met een verhoogd risico op borst- en/of eierstokkanker waarbinnen minstens 1 familielid zich heeft laten testen op een BRCA1/2-mutatie en/of CHEK2-mutatie. Onderzocht wordt wat de erfelijke en niet-erfelijke oorzaken zijn van het verhoogde risico op borst- en eierstokkanker. Ook worden de effectiviteit en late effecten van preventieve operaties, screening en kankerbehandeling bestudeerd. Voor het onderzoek hoeft geen medicijn te worden gebruikt of een behandeling te worden ondergaan. Wel wordt gevraagd een deelnemersverklaring en vragenlijst in te vullen en deelnemers kunnen soms voor deelonderzoek worden uitgenodigd, waarvoor andere gegevensverzameling nodig is.
-
HYPERCR-studie (borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten bij wie borstkanker is teruggekomen in het vroeger bestraalde gebied. Onderzocht wordt of het toevoegen van chemotherapie aan de standaardbehandeling effectief is in het bestrijden van de ziekte.
-
MICRA-studie (Borstkanker)
Onderzoek voor patiënten met borstkanker die behandeld zijn met chemotherapie voorafgaand aan de operatie. Onderzocht wordt of met behulp van MRI en biopten voorspeld kan worden bij welke patiënt wel of geen operatie van de borst nodig is na de behandeling met chemotherapie.
-
MIMOSA - studie (Borstkanker)
Onderzoek naar het effect van een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide HER2-positieve borstkanker waarbij trastuzumab (blokkade van HER2) niet meer goed werkt. De studiebehandeling bestaat uit een combinatie van trastuzumab en immuuntherapie middels een nieuw middel, genaamd monalizumab.