Zoekresultaten trials
-
Afacet - studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met teruggekeerde niet-kleincellige longkanker. Onderzocht wordt hoe effectief en veilig een behandeling met de geneesmiddelen afatinib en cetuximab is bij patiënten met de specifieke EGFR exon 20 mutatie.
-
Array-818-103 - studie (Melanoom, Dikkedarmkanker, Endeldarmkanker, Eierstokkanker, Schildklierkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een melanoom of een andere gevorderde solide tumor met een specifieke genmutatie die BRAF V600 wordt genoemd. Onderzocht wordt hoe veilig en werkzaam de combinatie encorafenib en binimetinib is wanneer het wordt gegeven samen met andere gebruikelijke behandelingen
-
ARRAY-818-202- studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met de medicijnen encorafenib en binimetinib voor patiënten met BRAF-gemuteerde* niet-kleincellige longkanker. *Toelichting BRAF-mutatie: Dit is een verandering in een bepaald gen, om precies te zijn een mutatie in het BRAFV600E-gen. Deze mutatie kan abnormale en ongecontroleerde groei in de tumor veroorzaken.
-
BAY 2287411-studie (Mesothelioom, Eierstokkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met gevorderde, uitbehandelde eierstokkanker, of een gevorderde teruggekeerde mesothelioom. Er wordt onderzoek gedaan naar een experimenteel geneesmiddel genaamd BAY2287411.
-
BI-KRAS 1432-0001- studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een gevorderde solide (vaste) tumor met een KRAS-mutatie. Er wordt onderzoek gedaan met een nieuw middel BI 1701963, alleen en in combinatie met trametinib.
-
BIOPEX 2-studie (Endeldarmkanker)
Onderzoek naar een nieuwe wondsluiting bij patiënten met endeldarmkanker, bij wie de endeldarm en de anus worden verwijderd. Op de plek van de verwijderde anus wordt de wond gesloten met of zonder een weefsellap.
-
BOOG 2013-01 Triple-B (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker. Onderzocht wordt welke chemotherapie in combinatie met immuuntherapie (atezolizumab, anti-PDL1) het meest effectief is.
-
BOOG 2017-03 SONIA-studie (Borstkanker)
Onderstaande is een samenvatting van de volledige proefpersoneninformatie die wordt uitgereikt aan patiënten die voor deelname aan de studie in aanmerking komen. De volledige proefpersoneninformatie kunt u opvragen bij uw behandelend arts. Recent zijn nieuwe middelen voor de behandeling van uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker beschikbaar gekomen in Nederland. Deze nieuwe middelen, de zogenoemde CDK4/6-remmers, worden gecombineerd met reeds gangbare anti-hormonale therapie en zorgen ervoor dat deze anti-hormonale therapie langer effectief is (gemiddeld genomen verdubbelt ongeveer de periode dat een anti-hormonale therapie werkt). De combinatiebehandeling heeft echter ook meer bijwerkingen dan behandeling met anti-hormonale therapie alleen, waardoor meer bloedonderzoeken en ziekenhuisbezoeken nodig zijn.Op dit moment zijn er drie CDK4/6-remmers beschikbaar op de Nederlandse markt, palbociclib, ribociclib en abemaciclib. Deze drie middelen zijn werkzaam als ze direct worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling (de zogenoemde “eerstelijnsbehandeling”), maar ook wanneer ze later in het behandeltraject worden ingezet (de zogenoemde “tweedelijnsbehandeling”). De SONIA-studie onderzoekt op welk moment de CDK4/6-remmers het beste kunnen worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling. Op dit moment is dat niet bekend, vooral ook omdat niet is aangetoond dat vrouwen die direct met CDK4/6-remmers behandeld worden (als eerstelijnsbehandeling) langer leven dan vrouwen die later met de combinatie behandeld worden (als tweedelijnsbehandeling). Andere factoren die een rol spelen bij de keuze om CDK4/6-remmers als eerste- of als tweedelijnsbehandeling te gebruiken zijn de werkzaamheid (hoe lang helpt het borstkankercellen te onderdrukken) en de nadelen (bijwerkingen, kwaliteit van leven, controles, ziekenhuisbezoeken). Bekijk het voorlichtingsfilmpje over de SONIA-studie
-
Nieuw BUDDY - studie (onderzoek voor meerdere groepen kankerpatiënten)
Onderzoek naar een nieuwe vorm van mindfulnesstraining* voor patiënten met kanker of mensen die in het verleden kanker hebben gehad en die hun leven weer willen oppakken. *Toelichting mindfulnesstraining: Mindfulness is aanwezig te zijn in het hier en nu, op een vriendelijke en niet-oordelende manier. Door de training leert de patiënt bewuster aanwezig te zijn en onder ogen te zien wat er aan de hand is, ook als dat moeilijk of confronterend is. De patiënt leert op een andere manier omgaan met stress, nare gevoelens, gedachtes of ervaringen. Ook leert de patiënt wijzere keuzes maken, waarmee de patiënt beter voor zichzelf zorgt.
-
CA209-8HW- studie (Darmkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide darmkanker met nivolumab of nivolumab gecombineerd met ipilimumab in vergelijking met de standaard chemotherapie.
-
CABL001X2101-studie (Acute lymfatische leukemie, Chronische myeloïde leukemie)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) of acute lymfatische leukemie (ALL). Onderzocht wordt of een nieuw middel effectief is in het bestrijden van de ziekte.
-
CAIRO5-studie (Dikkedarmkanker)
Onderzoek naar behandelingsstrategieën voor patiënten met darmkanker (colorectaal carcinoom) met uitzaaiingen die beperkt zijn tot de lever, welke primair niet in aanmerking komen voor chirurgische behandeling. Indien de leveruitzaaiingen primair niet te verwijderen zijn, dan kan geprobeerd worden om met geneesmiddelen deze uitzaaiingen zodanig te verkleinen dat een operatie in 2e instantie toch mogelijk is. Onderzocht wordt met welke behandeling het grootste aantal patiënten alsnog een leveroperatie kan ondergaan en welke behandeling het meest effectief is in het bestrijden van de ziekte.
-
CAIRO6-studie (Dikkedarmkanker)
Bij patiënten met buikvliesuitzaaiingen uit dikkedarmkanker is het de verwachting dat de HIPEC-operatie met chemo-immunotherapie rondom de operatie (nieuwe behandeling) leidt tot een betere levensverwachting, dan de HIPEC-operatie zonder chemo-immunotherapie rondom de operatie (standaardbehandeling). Deze studie is opgezet om te onderzoeken of deze verwachting klopt.
-
CAMINO - studie (Dikkedarmkanker)
Onderzoek naar de toegevoegde waarde van een lever-MRI bij patiënten die vanwege leveruitzaaiingen van dikkedarmkanker een leveroperatie krijgen.
-
CareMore-AI-studie (Borstkanker)
Onderzoek bij patiënten met uitgezaaide borstkanker die gaan starten met hormonale therapie. Onderzocht wordt of circulerende tumorcellen de uitkomst van de therapie kunnen voorspellen.
-
CareMore-Trastuzumab-studie (Borstkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide borstkanker die nog niet eerder chemotherapie hebben gekregen voor de uitzaaiingen, maar nu gaan starten met chemotherapie. In patiënten die geschikt worden bevonden op basis van een bepaling in het bloed, wordt onderzocht of een medicijn, dat al gebruikt wordt bij andere vormen van borstkanker, in combinatie met de chemotherapie, effectief is.
-
CHORD - studie (Chordoom, Botkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het geneesmiddel afatinib voor patiënten met een gevorderde of uitgezaaide chordoom.
-
CICILIA- studie (Meerdere solide kankersoorten)
Onderzoek naar een onderzoeksbehandeling voor patiënten met een solide tumor* in een gevorderd stadium of een uitgezaaide solide tumor. Er wordt onderzoek gedaan naar het nieuwe medicijn CyPep-1 als monotherapie, en als combinatietherapie met pembrolizumab.
-
CLGK974X2101-studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met bepaalde vormen van uitgezaaide alvleesklierkanker, borstkanker, hoofd- en nekkanker, longkanker, slokdarmkanker, baarmoederhalskanker of melanoom. Onderzocht wordt of een combinatie van twee nieuwe middelen veilig en effectief is in het behandelen van de ziekte.
-
CNIR178X22010-studie (Non-Hodgkin lymfoom, Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide kanker of non-Hodgkin lymfoom. Onderzocht wordt of 2 nieuwe middelen effectief zijn in het bestrijden van de ziekte. Deelname van nieuwe patienten aan de studie is vanwege de capaciteit van het ziekenhuis/personeel en logistiek door Covid-19 stopgezet (prioriteit gaat uit naar patiënten die al in studies zitten)