Zoekresultaten trials
-
Afacet - studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met teruggekeerde niet-kleincellige longkanker. Onderzocht wordt hoe effectief en veilig een behandeling met de geneesmiddelen afatinib en cetuximab is bij patiënten met de specifieke EGFR exon 20 mutatie.
-
Alert - studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met teruggekeerde niet-kleincellige longkanker. Onderzocht wordt hoe werkzaam het geneesmiddel alectinib is bij patiënten met veranderingen in het gen met de naam RET.
-
ARRAY-818-202- studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met de medicijnen encorafenib en binimetinib voor patiënten met BRAF-gemuteerde* niet-kleincellige longkanker. *Toelichting BRAF-mutatie: Dit is een verandering in een bepaald gen, om precies te zijn een mutatie in het BRAFV600E-gen. Deze mutatie kan abnormale en ongecontroleerde groei in de tumor veroorzaken.
-
Nieuw BUDDY - studie (onderzoek voor meerdere groepen kankerpatiënten)
Onderzoek naar een nieuwe vorm van mindfulnesstraining* voor patiënten met kanker of mensen die in het verleden kanker hebben gehad en die hun leven weer willen oppakken. *Toelichting mindfulnesstraining: Mindfulness is aanwezig te zijn in het hier en nu, op een vriendelijke en niet-oordelende manier. Door de training leert de patiënt bewuster aanwezig te zijn en onder ogen te zien wat er aan de hand is, ook als dat moeilijk of confronterend is. De patiënt leert op een andere manier omgaan met stress, nare gevoelens, gedachtes of ervaringen. Ook leert de patiënt wijzere keuzes maken, waarmee de patiënt beter voor zichzelf zorgt.
-
Nieuw CINC280A230 - studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar de effecten van het nieuwe medicijn capmatinib bij patiënten met gevorderde of uitgezaaide niet-kleincellige longkanker, die hiervoor al eerder zijn behandeld.
-
GO39733-studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een speciaal op het type kanker afgestemd vaccin (gepersonaliseerd kankervaccin). Onderzocht wordt of de behandeling met het kankervaccin veilig kan worden gecombineerd met een ander middel.
-
MK3475-586 - studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met niet-kleincellige longkanker in een vroeg stadium, die in aanmerking komen voor een operatie. Operatie is de standaard behandeling voor patiënten in dit stadium van ziekte.Onderzocht wordt de combinatie van stereotactische radiotherapie (SABR) en immuuntherapie voorafgaand aan de operatie de kans op genezing vergroot.
-
MS200095-0031- studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het medicijn tepotinib voor patiënten met gevorderde en/of uitgezaaide niet-kleincellige longkanker met een MET-gen mutatie en een EGFR-gen mutatie. *Toelichting EGFR-mutatie:Dit is een verandering in een bepaald gen, om precies te zijn een mutatie in het EGFR-gen. Deze mutatie kan abnormale en ongecontroleerde groei in de tumor veroorzaken.
-
NVALT 22-studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker met een KRAS-mutatie. Onderzocht wordt welke chemotherapie het meest effectief is in het bestrijden van de ziekte.
-
NVALT 25-ELDAPT-studie (Niet-kleincellige longkanker)
Oudere patiënten zijn vaak niet of ondervertegenwoordigd in wetenschappelijke studies, waardoor weinig bekend is over de optimale behandeling bij deze groep patiënten. Hoewel een combinatie van chemotherapie en bestraling (radiotherapie) algemeen beschouwd wordt als de standaard behandeling van stadium III NSCLC voor patiënten tot 75 jaar, is niet bekend of dit ook voor oudere patiënten geldt. Deze studie onderzoekt de optimale behandeling voor oudere patiënten met lokaal gevorderde longkanker op basis van een geriatrische beoordeling. Dit houdt in dat er gezocht wordt naar een goede balans tussen het te verwachten resultaat en de impact van de behandeling, waaronder de kans op ernstige bijwerkingen.
-
POSITION 20-studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar het medicijn osimertinib voor patiënten met gevorderde of uitgezaaide niet-kleincellige longkanker, met EGFR-mutatie* exon 20 (non-T790M) *Toelichting EGFR-mutatie: EGFR staat voor Epidermale GroeiFactor Receptor. Een EGFR-eiwit zit op de buitenkant van een cel en zorgt voor het doorgeven van een signaal van buiten naar binnen om een cel te laten delen. Soms is EGFR overactief. Dat betekent dat er continu signalen worden doorgegeven van buiten naar binnen. Hierdoor gaat de cel ongeremd delen, waardoor er kanker ontstaat. De overactiviteit kan komen door een verandering in het DNA: een mutatie.
-
TCD14678-studie (Melanoom, Blaaskanker, Dikke darmkanker, Leverkanker, Niet-kleincellig longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide huidkanker (melanoom), blaaskanker, dikke darmkanker, leverkanker of niet-kleincellig longkanker. Onderzocht wordt hoe effectief en veilig een nieuw middel is, wanneer het alleen gegeven wordt, dan wel in combinatie met een ander middel.
-
TRAEMOS- studie (Niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe combinatiebehandeling met trastuzumab-emtansine en osimertinib voor patiënten met gevorderde HER2 en EGFR positieve* niet-kleincellige longkanker die al hiervoor behandeld worden *Toelichting HER2 en EGFR positief EGFR staat voor Epidermale Groei Factor Receptor. Een EGFR-eiwit zit op de buitenkant van een cel en zorgt voor het doorgeven van een signaal van buiten naar binnen om een cel te laten delen. Soms is EGFR overactief. Dat betekent dat er continu signalen worden doorgegeven van buiten naar binnen. Hierdoor gaat de cel ongeremd delen, waardoor er kanker ontstaat. De overactiviteit kan komen door een verandering in het DNA: een mutatie. HER2 staat voor Humaan Epidermale groeifactor Receptor 2, en is ook een (andere) mutatie in het DNA.
-
VISION-studie (niet-kleincellige longkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het medicijn tepotinib voor patiënten niet-kleincellige longkanker met één of twee specifieke verandering(en) in het MET-gen in de tumor.
Tip: Er zijn ook trials die niet specifiek voor mensen met een bepaalde kankersoort zijn. Bekijk hier aan welke trials mensen met verschillende kankersoorten mee kunnen doen.