Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Onderzoeken of de HIPEC-operatie met chemo-immunotherapie rondom de operatie (nieuwe behandeling) leidt tot een betere levensverwachting dan de HIPEC-operatie zonder chemo-immunotherapie rondom de operatie (standaardbehandeling). Daarnaast worden beide behandelingen vergeleken op ziektevrije levensverwachting, kwaliteit van leven, en zorgkosten.
Toelichting:
Tijdens de HIPEC-operatie worden alle buikvliesuitzaaiingen door de chirurg verwijderd. Direct na het weghalen van de buikvliesuitzaaiingen volgt de ‘HIPEC’. Dit is een buikspoeling met verwarmde chemotherapie.
Patiënten die niet meedoen met de studie krijgen de standaardbehandeling: de HIPEC-operatie zonder chemo-immunotherapie rondom de operatie. Patiënten die wel meedoen aan het onderzoek worden door loting in twee groepen verdeeld:
Groep 1 krijgt de ‘standaardbehandeling’: de HIPEC-operatie zonder chemo-immunotherapie rondom de operatie.
Groep 2 krijgt de ‘onderzoeksbehandeling’: de HIPEC-operatie mét chemo-immunotherapie rondom de operatie.
Samen met de oncoloog bepaalt de patiënt welke chemo-immunotherapie het beste bij de patiënt past. De chemo-immunotherapie bestaat uit enkele behandelingen met chemo-immunotherapie (infuus en/of tabletten) vóór de HIPEC-operatie. Als de chemo-immunotherapie vóór de HIPEC-operatie als te belastend wordt ervaren, kunnen patiënten hier te allen tijde mee stoppen. Zij gaan dan door met de HIPEC-operatie. Als de patiënt de chemo-immunotherapie vóór de HIPEC-operatie goed heeft verdragen en de tumor goed heeft reageert, volgen er ook nog enkele behandelingen met chemotherapie (infuus en/of tabletten) na de HIPEC-operatie.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van de chemo-immunotherapie in dit onderzoek zijn:
Niet al deze bijwerkingen hoeven op te treden. De oncoloog (arts gespecialiseerd in de behandeling van kanker) vertelt de patiënt meer over de kans dat deze bijwerkingen optreden. En over de maatregelen die zouden kunnen worden getroffen om de bijwerkingen te verminderen of te stoppen. Oncologen in Nederland hebben veel ervaring met de chemo-immunotherapie die gebruikt wordt in dit onderzoek. De kans op onverwachte bijwerkingen is daarom erg klein.
Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) & Dutch Peritoneal Oncology Group (DPOG)
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Perioperatieve chemo-immunotherapie en de HIPEC-operatie versus alleen de HIPEC-operatie voor buikvliesuitzaaiingen uit dikkedarmkanker: de CAIRO6 studie
Extra informatie:
Kijk op DCCG voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek. Video over de studie 'Wat is de CAIRO 6 studie?'.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.