Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Van borstkanker zijn verschillende vormen bekend. Op het oppervlak van de kankercellen kunnen verschillende eigenschappen (receptoren) zitten, die de groei van de kankercellen bevorderen. Bij 70% van de borstkankerpatiënten blijken de borstkankercellen de “oestrogeenreceptor“ (ER) en bij 20% de “human epidermal growth factor receptor 2“ (HER2) op hun oppervlak te hebben. Tegenwoordig zijn er veel medicijnen beschikbaar om de groei van de kankercellen te blokkeren. Bij een ER positieve tumor krijgt de patiënt zogenaamde (anti-)hormonale therapie. Bij een HER2 positieve tumor wordt vaak trastuzumab (1) voorgeschreven. Als beide receptoren niet op het oppervlak te vinden zijn, krijgt de patiënt chemotherapie.
Om de juiste behandeling voor borstkankerpatiënten met uitzaaiingen te kunnen kiezen, is het van groot belang om precies te weten of ER dan wel HER2 receptoren aanwezig zijn op de borstkankercellen. In de loop van de tijd kunnen de ER en/of HER2 receptoren echter verdwijnen of juist naar voren komen. Dat maakt het nog belangrijker om actuele informatie te hebben over de aanwezigheid van ER en HER2 receptoren in de uitzaaiingen. Normaal gebeurt dat door een weefselhapje (biopt) af te nemen uit een uitzaaiing. Maar specifieke scans kunnen daar ook bij helpen. Zo geeft de FES-PET de ER receptoren en de HER2-PET de HER2 receptoren weer in het hele lichaam. Deze studie onderzoekt of specifieke scans, samen met extra bloed- en weefselonderzoek, kunnen helpen bij de keuze voor de beste behandeling op maat.
Deelnemende patiënten komen, naast de gewone bezoeken, 3 a 4 keer extra naar het ziekenhuis. De extra bezoeken bestaan uit:
Vooronderzoek/screening
FES-PET scan en injectie voor HER2-PET scan
HER2-PET scan
Vroege FDG-PET scan
Na het afronden van alle standaard- en studieonderzoeken zal een persoonlijk behandeladvies worden uitgebracht en kan gestart worden met behandeling. Het geheel vanaf het eerste bezoek tot start behandeling zal ongeveer 3 weken duren.
Mogelijke, zelden tot uitzonderlijk zelden voorkomende bijwerkingen van de zoekstof voor de HER2-PET zijn:
Om een mogelijke reactie direct te kunnen behandelen, wordt de patiënt tot 1 uur na toediening van de zoekstof in de gaten gehouden of deze klachten optreden.
Naast de standaardonderzoeken die altijd worden verricht bij uitzaaide borstkanker (bloed prikken, biopsie van een uitzaaiing, CT scan, botscan en soms FDG-PET scan) zullen aanvullende onderzoeken plaatsvinden voor deze studie, namelijk:
UMCG
Drs. Bertha Eisses, UMCG
Drs. Suzanne van Es, UMCG
Dr. Carolien Schröder, UMCG
Prof. dr. Liesbeth de Vries, UMCG
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
IMPACT studie: Op weg naar een op maat gesneden borstkankerbehandeling met behulp van moleculaire beeldvorming
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.