IMPACT-CRC-studie (Dikkedarmkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 01-11-2020

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Bij uitgezaaide darmkanker waarbij er geen lokale behandeling meer mogelijk is, wordt in eerste instantie voor behandeling met chemotherapie gekozen. Patiënten die niet meer reageren op deze behandelingen of deze behandelingen niet meer verdragen, kunnen een behandeling krijgen met cetuximab of panitumumab indien hun dikkedarmkanker geen genetische afwijking heeft in het RAS gen en BRAF gen. Echter, niet alle patiënten in deze groep hebben baat bij de behandeling met cetuximab of panitumumab. De reden hiervan is nog onduidelijk en dat vormt de aanleiding van dit onderzoek.

Deze studie onderzoekt het suikerverbruik van de tumor voor de start van behandeling en na 1 behandeling (2 weken) met cetuximab of panitumumab met behulp van een 18F-FDG PET. Daarnaast wordt er in bloed, tumor- en huidweefsel onderzocht wat de oorzaak is dat sommige patiënten wel voordeel hebben van het geneesmiddel en andere patiënten niet.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 86 patiënten aan deze studie meegedaan.

Verwachte termijn resultaten

De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht op 1 oktober 2021.

Toelichting

Ondanks dat patiënten al worden geselecteerd voor de behandeling op basis van de afwezigheid van de RAS en BRAF-mutaties in tumorweefsel, heeft ongeveer eenderde van de geselecteerde patiënten geen voordeel van deze anti-EGFR-behandeling. Door patiëntenselectie te verbeteren kunnen we voorkomen dat patiënten onnodig een ineffectieve behandeling krijgen die wel bijwerkingen geeft, ze kunnen sneller een mogelijk effectievere behandeling krijgen en de kosteneffectiviteit van de anti-EGFR-behandeling verbetert. In dit onderzoek kijken wij naar een nieuwe behandelstrategie voor het toepassen van anti-EGFR-behandeling en of we met behulp van aanvullende tests kunnen voorspellen welke patiënten niet zullen reageren op de behandeling.

In een eerste analyse hebben we vroege FDG PET evaluatie verricht in 35 patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker (zonder aangetoonde mutaties in het RAS gen) die werden behandeld met enkel cetuximab. Ditmaal werd de FDG PET/CT evaluatie verricht na slechts 1 gift cetuximab (na 2 weken). Per PET werden de ≤5 grootste laesies (≤2 per orgaan) geëvalueerd, uitgedrukt in TLG (een maat tumorvolume en de hoeveelheid metabole activiteit). Het verschil in tumor opname op de PET-scan werd gerelateerd aan de klinische uitkomstmaten, zoals behandelvoordeel (stabiele ziekte of afname van de tumorlaesies op de CT-scan). Patiënten met behandelvoordeel hadden significant meer afname van totale TLG (-59.9% voor patiënten met behandelvoordeel versus 2.9% voor patiënten zonder behandelvoordeel, p=0.001). Met een grens van 15% afname in totale TLG werd een negatief voorspellende waarde van 100% behaald, met een positief voorspellende waarde van 84%. Patiënten die volgens de FDG PET scan na 1 gift cetuximab <15% afname of toename hadden van het totaal TLG hadden een significant slechtere progressie-vrij en totale overleving.Wij valideren dit nu in het grotere cohort. 

Link naar publicaties, artikelen of relevante websites (met resultaten):

"RAS and BRAF mutations in cell-free DNA are predictive for outcome of cetuximab monotherapy in patients with tissue-tested RAS wild-type advanced colorectal cancer.

"[89 Zr]Zr-cetuximab PET/CT as biomarker for cetuximab monotherapy in patients with RAS wild-type advanced colorectal cancer".

Early 18F-FDG PET/CT Evaluation Shows Heterogeneous Metabolic Responses to Anti-EGFR Therapy in Patients with Metastatic Colorectal Cancer.

Radiomics analysis of pre-treatment [18F]FDG PET/CT for patients with metastatic colorectal cancer undergoing palliative systemic treatment.

[89Zr]Zr-cetuximab PET/CT as biomarker for cetuximab monotherapy in patients with RAS wild-type advanced colorectal cancer.

Imaging and translational biomarkers for anti-EGFR therapy in patients with advanced colorectal cancer.

Overige opmerkingen


Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

Deelnemende patiënten krijgen tweewekelijks een behandeling met cetuximab of panitumumab. Dit wordt per infuus (via een naald in de arm) gedurende 120 minuten toegediend. Voor de eerste en voor de tweede kuur (2 weken) wordt er een 18F-FDG PET gemaakt.

Toelichting:
De behandeling wordt poliklinisch gegeven.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de gevaren voor de patiënt, bijvoorbeeld door bijwerkingen, groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van de behandeling met cetuximab of panitumumab zijn:

  • Huiduitslag / acne / droge huid
  • Diarree (meestal licht)
  • Moeheid
  • Misselijkheid

Extra belasting voor patiënt

  • Voorafgaand aan - en tijdens - de studie vindt een aantal controles plaats. Onder andere: lichamelijk onderzoek, CT- en/of MRI-scans, twee 18F-FDG-PET scans en bloedonderzoek.
  • Er kan aan patiënten gevraagd worden voorafgaand aan en tijdens de studie een tumor- en huidbiopt af te nemen. Dit kan tijdelijk (beperkte) pijnklachten en een (kleine) bloeduitstorting veroorzaken. Deze handelingen zijn niet verplicht voor het mee doen aan de studie. 
  • Patiënten kunnen toestemming geven om extra 89Zr-cetuximab PET-scans te ondergaan.
  • Patiënten worden door de extra scans blootgesteld aan een extra hoeveelheid straling. De dosis hiervan is zo laag dat patiënten hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.
  • Na de studie onderzoeken is het een mogelijkheid de cetuximab of panitumumab kuren in het eigen ziekenhuis te vervolgen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Image guided treatment optimalization with cetuximab for patients with metastatic colorectal cancer: IMPACT – CRC.

Kankersoort

  • dikkedarmkanker

Fase trial

I/II

Maximaal aantal patiënten

85

Initiatiefnemers

VUmc, AMSTERDAM
UMCG, GRONINGEN
Radboudumc, NIJMEGEN
Erasmus MC, ROTTERDAM

Coördinatoren

Drs. Sophie Gerritse, MD, VUmc, AMSTERDAM
Drs. Erik J. van Helden, MD, VUmc, AMSTERDAM
Dr. C. Willemien Menke-van der Houven van Oordt, MD PhD, VUmc, AMSTERDAM

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie CCMO.

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Optimalisatie van de behandeling van uitgezaaide darmkanker met cetuximab of panitumumab middels PET imaging.

Datum laatste controle

25-06-2021

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.