• Gesloten voor deelname sinds 01-04-2020

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Patiënten met myxoid liposarcoom (MLS) - kanker van de weke delen - krijgen bestraling (25 x) voor een operatie. Maar als gevolg van deze bestraling, verloopt de genezing van de wond na de operatie minder goed. Deze studie onderzoekt:

  • Of minder bestraling voor een operatie effectief is in het bestrijden van de ziekte.
  • Of minder bestraling zorgt voor minder bijwerkingen na de operatie (op korte en lange termijn).

Onderzoeksresultaten

Toelichting

Minder bijwerkingen door radiotherapie op maat voor zeldzame kwaadaardige weke delen tumor

De radiotherapiebehandeling voor alle kwaadaardige wekedelen tumoren is tot nu toe altijd hetzelfde geweest, terwijl er meer dan 50 verschillende subtypen wekedelen tumoren bestaan die grote verschillen kunnen vertonen in hun klinische gedrag en gevoeligheid voor behandelingen. Eén van deze subtypen, in vaktermen het Myxoid Liposarcoom genoemd, bleek in de praktijk veruit de meest gevoelige soort voor bestraling. De bestraling wordt gegeven om de kans op terugkeer van de tumor (lokaal recidief) te verkleinen en vindt meestal plaats in de periode voorafgaand aan de operatie. Bij een deel van de patiënten leidt de bestraling tot vervelende neveneffecten zoals een verhoogde kans op wondcomplicaties na de operatie, welke het herstel kunnen belemmeren. Hoofdonderzoeker Rick Haas uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis lanceerde in 2010 een internationale studie met negen deelnemende centra om te onderzoeken of het veilig is om de bestralingsdosis voor dit stralengevoelige subtype te verlagen. Inmiddels zijn de resultaten bekend en zijn deze gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Oncology.

Volgens arts-onderzoeker Jules Lansu, die zijn promotie onderzoek wijdt aan deze studie en eerste auteur is van deze publicatie, heeft deze studie precies opgeleverd waar we op hoopten. De resultaten tonen dat de kans op een lokaal recidief niet hoger is dan dat we gewend waren van de oude behandeling met een hogere dosis, maar dat het risico op een wondcomplicatie wél gehalveerd is. Dat scheelt tamelijk veel heropnames en heroperaties, welke veel impact kunnen hebben op het leven van patiënten en hun naasten. Bovendien is het winst dat patiënten met het nieuwe bestralingsschema 7 keer minder naar het ziekenhuis op en neer hoeven te komen voor bestraling dan bij het oude schema. Naast de voordelen van de verminderde patiëntbelasting levert dit ook een bijdrage aan het betaalbaar houden van de oncologische zorg. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze mooie resultaten ook standhouden op lange termijn, maar dat moet uiteraard afgewacht worden en zal over een aantal jaren blijken als we een langere follow-up hebben.

Mogelijkheden tot wetenschappelijk onderzoek om de behandelingen van zeldzame tumoren zoals het “Myxoid Liposarcoom” te verbeteren zijn niet vanzelfsprekend. In de eerste plaats is het lastig om voldoende deelnemende patiënten te vinden om er ook in een statistische analyse iets zinnigs over te kunnen zeggen, omdat er per 1 miljoen mensen slechts 2 nieuwe gevallen per jaar worden gediagnosticeerd. Financiële middelen voor dergelijke onderzoeken zijn er bijna niet, doordat er (ook relatief gezien) veel minder media aandacht voor is dan bij vaker voorkomende tumorsoorten. Ondanks dat er ook voor dit onderzoek geen financiering beschikbaar was, is het ons toch gelukt om deze studie op te zetten en succesvol af te ronden. Dit was nooit mogelijk geweest zonder de intensieve wereldwijde samenwerkingsverbanden tussen de belangrijkste sarcoomcentra waar het NKI-AvL ook toe behoort. Dat de resultaten van onze studie nu gepubliceerd worden in het toonaangevende JAMA Oncology, is een geweldige bekroning op de inspanningen van alle specialisten die betrokken waren bij dit onderzoek. Tot slot danken wij in het bijzonder alle patiënten die hebben deelgenomen aan deze studie. Vooral voor hen en voor toekomstige patiënten is het onderzoeksteam zeer verheugd met deze uitkomsten.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

Deelnemende patiënten krijgen in totaal 12 of 18 bestralingen voor de operatie.

  • Elke dag 1 bestraling, 5 dagen per week.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de gevaren voor de patiënt, bijvoorbeeld door bijwerkingen, groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:

Bestraling

  • Vermoeidheid
  • Lichte roodheid van de huid
  • Verhoogd risico op terugkeer van de tumor
  • Ongemak van herhaalde MRI-scans (indien deelname aan aanvullend onderzoek)
  • Ongemak van herhaalde afname van weefsel (indien deelname aan aanvullend onderzoek)

Extra belasting voor patiënt

  • Deelnemende patiënten kunnen toestemming geven voor extra MRI-scans voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Deelnemende patiënten kunnen toestemming geven voor extra afname van weefsel (biopten) voor wetenschappelijk onderzoek. Op de 8e en 16e bestralingsdag.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Dose reduction of preoperative radiotherapy in MYxoid liposarcomas.

Kankersoort

  • wekedelentumoren

Fase trial

II

Maximaal aantal patiënten

80

Initiatiefnemers

Antoni van Leeuwenhoek (AVL)

Coördinatoren

Dr. R.L.M. Haas, Antoni van Leeuwenhoek (AVL)
Dr. P.M. Braam, UMC Nijmegen
Dr A.D.G. Krol, LUMC, Leiden
Dr. E. Pras, UMC Groningen
Dr. P.L.A. van den Ende, MAASTRO clinic

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in trialregister: 

Meer informatie

Nederlandse titel
Dosis verlaging van de preoperatieve bestraling van myxoid liposarcomen.

Datum laatste controle

14-12-2020

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.