Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met dikkedarmkanker met buikvliesuitzaaiingen. Deze behandeling is alleen mogelijk bij patiënten die in aanmerking komen voor HIPEC-operatie. Er wordt onderzocht of de behandeling verbeterd kan worden door naast de HIPEC-operatie voorbehandelingen toe te voegen met chemotherapie via de bloedbaan en in de buikholte.
In dit onderzoek willen we uitzoeken of het geven van chemotherapie via de bloedbaan en de buikholte voorafgaand aan uw HIPEC-operatie een betere behandeling is dan enkel het uitvoeren van de HIPEC-operatie.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Geschiktheidsonderzoek:
Eerst wordt bepaald of de patiënt kan meedoen aan deze studie. Er worden onder andere de volgende onderzoeken gedaan: lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.
Behandeling:
Patiënten worden behandeld met chemo-immuuntherapie. De chemotherapie in de buikholte heet irinotecan. Via de bloedbaan wordt FOLFOX-bevacizumab toegediend. De chemotherapie in de buikholte wordt toegediend via een toegangspoort in de buikholte. Deze toegangspoort wordt geplaatst door een chirurg tijdens een kijkoperatie. Tijdens de operatie is de patiënt volledig onder narcose. De patiënt is hiervoor een dag in het ziekenhuis. Op het einde van de dag mag de patiënt naar huis.
De toegangspoort bestaat uit twee delen: het slangetje in de buikholte en een kastje net onder de huid. Het slangetje in de buikholte zit met één zijde vast aan dit kleine kastje (ongeveer zo groot als een muntstuk van 2 euro) en wordt onder de huid geplaatst. Dit systeem noemen we een Port-A-Cath (PAC). Voor het toedienen van de chemotherapie in de buikholte wordt de PAC via de huid aangeprikt met een speciale naald.
De behandeling met de chemotherapie in de buikholte wordt tegelijk gegeven met de chemotherapie via de bloedbaan. Deze behandeling vindt om de 2 weken op de dagbehandeling plaats. De patiënt krijgt 6 behandeling met de chemo-immuuntherapie.
Daarna vindt de HIPEC-operatie plaats. Tijdens de HIPEC-operatie wordt de buik opengemaakt en gekeken naar het aantal buikvliesuitzaaiingen. Indien deze niet allemaal kunnen worden weggehaald, wordt de operatie afgebroken. Als de operatie wel kan doorgaan worden alle buikvliesuitzaaiingen weggehaald. Vervolgens wordt de buik gespoeld met warme chemotherapie om eventuele achtergebleven onzichtbare tumorcellen te vernietigen. Meer informatie over de HIPEC-operatie krijgt u van uw behandelend chirurg. Tijdens de HIPEC-operatie wordt ook het slangetje uit de buik verwijderd
De behandeling wordt gestopt als
Het kan zijn dat de toegediende chemo- immuuntherapie bijwerkingen geeft. Sommige patiënten hebben last van deze bijwerkingen, andere patiënten niet. Men kan niet voorspellen wie er wel of geen last krijgt van bijwerkingen, hoe erg deze kunnen zijn en welke bijwerkingen precies op gaan treden. Bijwerkingen zijn persoonsgebonden. Zo kunnen er ook bijwerkingen optreden die zelfs niet bekend zijn bij de zorgverleners. Deze kans is echter klein, mede omdat de gebruikte chemo-immuuntherapie al verschillende jaren gebruikt wordt binnen Nederland. De meest voorkomende bijwerkingen van de chemo-immuuntherapie zijn vermoeidheid, een daling in het totaal aantal bloedcellen (u kan hierdoor er bleek uit zien en vermoeid zijn), irritatie van het mondslijmvlies, minder eetlust, misselijkheid met (mogelijk) braken, buikpijn, obstipatie of diarree, haaruitval, roodheid van de handpalmen en de voetzolen, irritatie van de zenuwen, het krijgen van bloedneuzen en hoofdpijn. Specifiek voor FOLFOX is irritatie van de zenuwen een belangrijke bijwerking. Dit kan onder andere zorgen voor (blijvende) tintelingen in de vingers/handen en voeten. Koude kan deze effecten tijdelijk verergeren, bijvoorbeeld door het vasthouden van een koud glas. Specifiek voor irinotecan is misselijkheid met braken een gekende bijwerking. Deze bijwerkingen stoppen na het verminderen van de dosering of stoppen van de medicatie.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Erasmus MC, Rotterdam
Vermelding trialregister
Nederlandse titel
Chemo-immuuntherapie via de bloedbaan en de buikholte voorafgaand aan de HIPEC- operatie voor buikvliesuitzaaiingen van dikkedarmkanker.
Meer informatie is te vinden op DCCG-INTERACT-PLUS trial.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.