Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Doel onderzoek
Deze studie onderzoekt thuiscontrole na een operatie voor dikke darmkanker waarbij patiënten de optie hebben om thuis zelf bloed af te nemen met behulp van een vingerprik, patiënten zelf de frequentie van de bloedafnames kunnen beslissen, en de manier van contact met de arts.
Behandeling
Indien patiënten meedoen, zal er in het eerste 2 jaar van de studie elke 6 maanden en in de laatste 3 jaar elk jaar een pakket per post naar worden gestuurd. Met dit pakket kan de patiënt eenvoudig een kleine hoeveelheid afnemen via een prik in de vinger.
Deelnemende patiënten mogen zelf kiezen hoe zij worden gecontroleerd. De keuzes bestaan uit:
- Locatie bloedafname
In de studie kan er thuis zelf bloed afgenomen worden met een vingerprik. Dit bloed gaat via de post naar het Erasmus MC in Rotterdam. In het Erasmus MC wordt het CEA in het bloed gemeten. Wanneer het thuis bloed afnemen niet lukt, of als de patiënt het niet prettig vindt, is er de mogelijkheid om bloed af laten nemen bij de huisarts of een prikpost in de buurt.
- Frequentie bloedafname
Mochten patiënten vaker de tumormerkstof willen bepalen dan kan dat. Dit kan door een mail te sturen naar de studiecoördinator. Het is mogelijk om in de eerste 2 jaar om de 3 maanden een pakket te ontvangen. De laatste 3 jaar kan dit om het half jaar. Het kan ook dat de patiënt eenmalig een extra controle zou willen, ook dit kan via de mail worden aangevraagd.
- Contact met de arts
De waarde van het CEA wordt doorgegeven aan de behandelend arts. Patiënten kunnen kiezen om niet gebeld te worden, ofwel: ‘geen bericht is goed bericht’. De andere opties waaruit patiënten kunnen kiezen zijn, een belafspraak met de arts of een afspraak in het ziekenhuis bij de arts.
Toelichting
CEA (carcino-embryonaal antigen) is een tumormarker die gebruikt wordt voor het controleren van dikkedarmkanker.
Bijwerkingen
Niet van toepassing
Extra belasting voor patiënt
- Tijdens de studie vullen deelnemende patiënten de eerste 3 jaar elk half jaar een aantal vragenlijsten in, de laatste 2 jaar vullen deelnemende patiënten jaarlijks een aantal vragenlijsten in.
- Elke 10 dagen geven deelnemende patiënten via hun mobiele telefoon of via de mail het leven en hun gezondheid een cijfer.
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel
Follow-up after surgery for colorectal cancer: the prospective, multicentre FUTURE-primary implementation study
Website
Ga naar studie website
Kankersoort
Fase trial
III
Maximaal aantal patiënten
200
Initiatiefnemers
Erasmus MC
Coördinatoren
Drs. M.H.E. van Driel, Erasmus MC Kanker Instituut, Drs. L. Wullaert, Erasmus MC Kanker Instituut
Goedkeuring
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Meer informatie
Nederlandse titel
Postoperatieve controle na chirurgie voor colorectaal carcinoom: de prospectieve, multicenter FUTURE-primary studie
Datum laatste controle
01-07-2024
Aanmelden voor deze trial
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.