• Gesloten voor deelname sinds 01-04-2022

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

De laatste jaren hebben studies aangetoond dat een gezonde leefstijl het herstel na kanker kan bevorderen. Door een gezonde leefstijl kunnen patiënten zich ook fijner gaan voelen. Daarnaast helpt een gezonde leefstijl bij het voorkomen van aandoeningen zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat een gezonde leefstijl de kans verkleint dat de kanker terugkeert, maar dit is nog onvoldoende onderzocht.

Er zijn aanwijzingen dat de kans op terugkeer van de kanker toeneemt bij darmkankerpatiënten bij een Westers dieet en roken. Ook bij blaaskankerpatiënten wordt een relatie verwacht tussen roken en een toenemende kans op terugkeer van kanker. Bij blaas- en borstkanker zijn er aanwijzingen dat toename in gewicht, overgewicht en obesitas een hogere kans op terugkeer van kanker geeft. De kans op terugkeer van kanker neemt juist af bij verhoogde lichamelijke activiteit. Bovendien leidt een gezondere leefstijl tot een verbetering in de kwaliteit van leven in overlevenden van kanker. Echter, er zijn nog geen bewezen effectieve programma’s voor patiënten met kanker die hen na de medische behandeling helpen hun leefstijl blijvend te verbeteren. Met het leefstijlprogramma na de behandeling van kanker willen de onderzoekers daar verandering in brengen.

Doel van de studie is om inzicht krijgen in de effecten van het leefstijlprogramma bij kankerpatiënten in de zin van:

  • Gebruik van zorg.
  • Kwaliteit van leven.
  • Leefstijlgedrag.
  • Het hebben van één of meer (chronische) aandoeningen naast de diagnose kanker (zoals diabetes of hart- en vaatziekten).
  • Kans op terugkeer van de kanker.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 231 patiënten aan deze studie meegedaan.

Toelichting

Werving van patiënten voor de controlegroep loopt nog. Resultaten volgen te zijner tijd.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

Patiënten volgen het leefstijlprogramma na het afronden van de behandeling. Dit programma is ontwikkeld door Stichting Voeding Leeft in samenwerking met het Radboudumc, naar het voorbeeld van een zeer succesvol programma bij T2D (Keer Diabetes2 Om). In dit leefstijlprogramma leren patiënten hun gehele leefstijl blijvend te verbeteren in hun eigen leefomgeving.
Het leefstijlprogramma duurt 24 maanden, waarvan 3 maanden intensieve begeleiding in kleine groepen en 21 maanden een nazorgtraject. Tijdens dit leefstijlprogramma wordt er aandacht besteed in online groepssessies aan:

  • Beweging.
  • Voeding.
  • Ontspanning.
  • Slaap.

Het doel is om een blijvende verandering in gedrag te bereiken. Deelnemers kunnen tevens gebruik maken van een online platform met een community waarop dagelijks vragen gesteld kunnen worden en ervaringen gedeeld kunnen worden en kan er gebruik gemaakt worden van het online inspiratieprogramma met achtergrondinformatie, animatiefilmpjes, podcasts, recepten etc.

Voor het onderzoek vullen deelnemers op 4 momenten een vragenlijst in: vóór de start met het leefstijlprogramma en na 3, 12 en 24 maanden. De vragenlijst bevat vragen over leefstijl, gezondheid, kwaliteit van leven en zorggebruik. Het invullen van een vragenlijst kost ongeveer 25 minuten.

Deelnemers geven toestemming voor het verzamelen van medische gegevens via het patiëntendossier. Medewerkers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verzamelen deze medische gegevens voor de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ten behoeve van het onderzoek worden de gegevens van deelnemers bij de NKR opgevraagd.

Deelname aan het programma is voor de eerste 250 deelnemers gratis.

Deelname aan de studie wordt gestopt als

  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Niet van toepassing.

Extra belasting voor patiënt

  • De patiënt is extra tijd kwijt door deelname aan het programma en het invullen van vragenlijsten.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Leefstijlprogramma na kankerbehandeling

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • blaaskanker, niet-spierinvasief
  • blaaskanker, spierinvasief
  • borstkanker
  • dikkedarmkanker
  • dunnedarmkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

250

Initiatiefnemers

RaboudUMC, Nijmegen

Goedkeuring

  • Deze studie is niet-WMO plichtig.

Meer informatie

Nederlandse titel
Leefstijlprogramma na kankerbehandeling

Kijk op leefstijlprogramma en voedingleeft.nl/wat-wij-doen/leefstijlprogramma voor nog meer (patiënten)informatie over dit onderzoek.

De patiënt kan zich ook zelf aanmelden via: www.radboudumc.nl/leefstijlprogramma

Datum laatste controle

13-09-2023

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.