Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Deze studie onderzoekt de werkzaamheid (hoe goed het middel werkt tegen de kanker), veiligheid en hoe goed de patiënt een van de volgende behandelschema’s verdraagt:
Nivolumab is een type menselijk eiwit (antilichaam) dat het eigen afweersysteem stimuleert om tumorcellen te vernietigen. Nivolumab is al goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde soorten kanker en in de VS ook voor de behandeling van bepaalde vormen van darmkanker. De verwachting is dat nivolumab mogelijk werkzaam zou kunnen zijn bij een bepaalde vorm van darmkanker, namelijk bij MSI-H-tumoren of mismatch-repair-deficiente (dMMR) uitgezaaide darmkanker.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 3 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf het onderzoek niet in welke groep ze terechtkomen. Na de loting weten patiënten wel welke behandeling ze krijgen.
De eerste 2 behandeltrajecten duren elk 6 weken. Vanaf de derde behandeling duurt de cyclus 4 weken tot het einde van de behandeling. De behandeling met nivolumab of nivolumab + ipilimumab duurt maximaal 24 maanden.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling worden toegelicht door de behandelend arts en zijn vermeld in de volledige PIF (Patiënten Informatie Formulier) dat elke patiënt ontvangt bij deelname aan een trial.
Bristol-Myers Squibb
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Een fase 3b, gerandomiseerd onderzoek van Nivolumab alleen, Nivolumab in combinatie met Ipilimumab, of een onderzoekers gekozen chemotherapie bij deelnemers met hoog microsatelliet instabiele of mismatch repair deficiente gemetastaseerd darmdanker.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.