UNITED - studie (Dikkedarmkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 31-12-2022

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om een methode van het beoordelen van de omgevingscellen (het stroma) uit het tumorweefsel in de landelijke richtlijnen te laten opnemen. De kans op genezing van dikkedarmkanker is onder andere afhankelijk van het stadium van de tumor op het moment van diagnose. De patholoog bestudeert het tumorweefsel onder de microscoop. Op basis van het stadium en hoe het tumorweefsel eruit ziet, wordt bepaald wat de prognose is en of de patiënt chemotherapie krijgt. Sinds enkele jaren is bekend dat bepaalde omgevingscellen (het stroma) in het tumorweefsel ook een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij de terugkeer van ziekte en de kans op genezing. Momenteel wordt dit nog niet meegenomen in de richtlijnen. Nu is er echter een methode ontwikkeld om deze informatie van het stroma mee te kunnen nemen in de diagnose. In dit onderzoek leren pathologen deze nieuwe methode aan en gaan we deze uiteindelijk trachten toe te voegen aan de huidige diagnostiekmethode.

Toelichting patholoog:
Een patholoog is een medisch specialist die bepaalt wat de aard van de afwijking of ziekte is door cellen en weefsel van patiënten te onderzoeken. Dit cel- en weefselmateriaal ontvangt de patholoog van andere medische specialisten zoals van chirurgen, huidartsen of maag-, darm en leverartsen.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 1537 patiënten aan deze studie meegedaan.

Verwachte termijn resultaten

De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht op 15 januari 2023.

Toelichting

  • De eerste onderzoeksresultaten worden momenteel geanalyseerd en opgeschreven. De publicatie van dit artikel zal worden verwacht medio 2023.

Toelichting:
De laatste jaren is de tumor micro-omgeving, zoals het steunweefsel (stroma), veel onderzocht en is gebleken dat het van grote invloed is op de agressiviteit van kanker; patiënten met een tumor met veel stroma hebben een kortere overleving dan patiënten met een tumor met weinig stroma. Deze verhouding, uitgedrukt in de zogeheten tumor-stroma ratio (TSR) is een voorspellende parameter voor overleving en uitkomsten van nabehandeling van chemotherapie: de UNITED studie heeft als doel om dit grootschalig te bewijzen, zodat deze TSR opgenomen kan worden in (inter)nationale richtlijnen en standaard in tumoren bepaald zal worden. In de spreekkamer zou dit tot extra ondersteuning voor een gepersonaliseerd behandeltraject kunnen leiden.
In totaal hebben 1537 patiënten met de UNITED studie meegedaan, waarop de TSR is gescoord en er gemiddeld over 3 jaar is gekeken naar algemene en ziektevrije overleving van deze patiënten.

Op de UNITED website staat al het eerder onderzoek en daar komen de resultaten ook op te staan.
Op de PLCRC website, op de DCCG website, en op het Internationale Trial Register is meer algemene informatie te vinden over de studie.

Overige opmerkingen

Aan de hand van deze studie zal er nog een vervolgonderzoek komen.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

Dit onderzoek betreft geen behandeling. De patiënt doet mee aan de studie door toestemming te geven aan de chirurg om extra onderzoek naar zijn/haar tumorweefsel te mogen doen. Daarnaast worden de gegevens van de patiënt op verschillende tijdstippen (ongeveer na 3 maanden, 1, 2 en 3 jaar) na de operatie opgevraagd bij de behandelend arts. Het is voor het onderzoek van belang hoe het ziekteverloop is geweest van de patiënt. 

Bijwerkingen

Dit onderzoek betreft geen behandeling. Er zijn daarom geen bijwerkingen om te vermelden.

Extra belasting voor patiënt

Er wordt geen extra weefsel afgenomen en de patiënt hoeft niet extra op controle te komen. De studie is daarom niet belastend voor de patiënt en heeft geen nadelen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Uniform Noting for International application of the Tumour-stroma ratio as Easy Diagnostic tool. Chemotherapy or not? - Practice changing approach for the selection of patients for accurate chemotherapy treatment after colon cancer diagnosis

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • dikkedarmkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

1500, 500 - 1000 patiënten in Nederland

Initiatiefnemers

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden, in samenwerking met het Prospectieve Landelijk ColoRectale carcinomen Cohort (PLCRC).

Coördinatoren

Drs. M. Polack, LUMC

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe diagnostische methode is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in trialregister:

  • Nederlands Trialregister: NTR7270

Meer informatie

Nederlandse titel
Een praktijk veranderende benadering voor het selecteren van patiënten voor optimale behandeling met of zonder chemotherapie na de diagnose van dikke darmkanker.

Extra informatie

Datum laatste controle

01-02-2023

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.