Onderzoek naar nieuwe behandelingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Onderzoek naar nieuwe behandelingen duurt jaren. Het gebeurt op een wetenschappelijk en ethisch verantwoordelijk manier. Zeer zorgvuldig en stap voor stap. Elke nieuwe behandeling kan naast voordelen ook nadelen hebben. De nieuwe behandeling wordt daarom nauwkeurig bestudeerd.

Eigenschappen van de kankercellen

Steeds vaker ontwikkelen onderzoekers nieuwe medicijnen op basis van kennis over de eigenschappen van kankercellen. Ook worden medicijnen ontwikkeld nadat een bepaalde stof in het laboratorium een anti-kankerwerking blijkt te hebben. Onderzoekers bekijken dan of die nieuwe medicijnen inderdaad het effect hebben dat ze verwachten.

Nieuwe stoffen worden niet zomaar op mensen getest. Daarvoor vindt eerst onderzoek in het laboratorium en met proefdieren plaats.

Wetenschappelijk onderzoek in het laboratorium

In het laboratorium wordt de werking van een behandeling voor het eerst getest. Onderzoekers laten kankercellen groeien in buisjes of op schaaltjes. Ze voegen het nieuwe middel eraan toe, in verschillende hoeveelheden.

Als de kankercellen stoppen met groeien of afsterven is dat een teken dat de stof een medicijn tegen kanker kan zijn. Als de resultaten goed zijn kan het middel verder getest worden met proefdieren.

Wetenschappelijk onderzoek met proefdieren

Proefdieren worden gebruikt in het wetenschappelijk onderzoek bij kanker om te testen of een behandeling veilig is. Voor het gebruik van proefdieren zijn strenge regels opgesteld.

Het gebruik van proefdieren moet eerst goedgekeurd worden. Dat doet de medisch-ethische toetsingscommissie, net zoals bij onderzoek met mensen.

Proefdieren bij kankeronderzoek zijn meestal muizen. De muizen krijgen gekweekte menselijke kankercellen ingespoten. Daarna geven de onderzoekers de muizen het nieuwe middel. Zo is te zien of het medicijn in dieren dezelfde werking heeft als in het lab. Ook wordt gekeken of de muizen bijwerkingen krijgen.

Het onderzoek is succesvol als de ingespoten kankercellen stoppen met groeien of afsterven. En als er geen (hevige) bijwerkingen zijn.

Wetenschappelijk onderzoek met mensen

Bij goede resultaten in het laboratorium en met proefdieren kan de nieuwe behandeling verder getest worden. De werking van het middel wordt dan onderzocht bij mensen. Wetenschappelijk onderzoek met mensen gebeurt in de vorm van een trial.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Astrid Swinkels, MSc.

Centraal datamanager, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Dr. Wilma Uyterlinde

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. Sigrid Oomen

Onderzoekscoördinator Kanker en Ouderen, KWF

illustratie-deskundige-vrouw

Kim Hoeijmakers

Adviseur patiëntcommunicatie, IKNL

foto Pauline Evers

Dr. Pauline Evers

Belangenbehartiger geneesmiddelen, NFK

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018