Hoe werkt protonentherapie?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Protonentherapie is bestraling met protonen. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft.

Uitwendige bestraling gebeurt meestal met fotonen. Fotonen zijn elektromagnetische golven die straling bevatten. Ze worden ook bij röntgenfoto’s gebruikt.

Protonen hebben andere eigenschappen dan fotonen. Protonen geven hun straling heel precies op 1 plek af. Dat is de plek waar de tumor zit. Zo heb je met protonentherapie minder kans op bijwerkingen van de behandeling.

illustratie-verschil-bestraling-met-fotonen-en-protonen

Het verschil tussen bestraling met fotonen en met protonen

Het belangrijkste verschil tussen fotonen en protonen is hoe precies de straling op de kankercellen komt.

Bij de ‘gewone’ uitwendige bestraling geven de fotonen hun straling af aan de tumor. Zo beschadigen ze de tumorcellen. Maar er komt ook straling op het gezonde weefsel om de tumor heen. Dat kan ook beschadigd raken. Hoe meer de gezonde cellen last hebben van de straling, hoe groter de kans op bijwerkingen.

Protonentherapie is veel nauwkeuriger dan bestraling met fotonen. De protonen geven hun straling meer precies af dan de fotonen. Hierdoor komt er ook minder straling op het gezonde weefsel rondom de tumor. De protonenstraling gaat niet dieper het lichaam in dan de plek van de bestraling, en beschadigt ook veel minder cellen onderweg.

Hierdoor beschadigt protonentherapie het gezonde weefsel om de tumor heen minder dan bestraling met fotonen. Zo is er een kleiner risico op bijwerkingen van bestraling, en op gevolgen op de lange termijn.

Colofon

Met medewerking van:

Crystal de Groot

Radiotherapeut, Isala

Drs. Anne van den Hoek

Radiotherapeut, UMCG

Afbeelding mensen

Ervaringsdeskundigen

die protonentherapie kregen

Landelijk Platform Protonentherapie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021