Kan ik protonentherapie krijgen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Of je in aanmerking komt voor protonentherapie, hangt af van een paar dingen.

Heb je een soort kanker waarbij protonentherapie een standaardbehandeling is? Dan krijg je protonentherapie. In die gevallen is de kans op bijwerkingen namelijk altijd kleiner met protonen dan bij bestraling met fotonen.

Bij een aantal andere kankersoorten heb je met protonentherapie alleen soms een kleinere kans op bijwerkingen. Dit verschilt per patiƫnt. Om te bepalen of dit in jouw situatie zo is, maakt de arts een planningsvergelijking. Bekijk ook voor welke kankersoorten protonentherapie geschikt is.

Wat is een planningsvergelijking?

Met de planningsvergelijking vergelijkt de arts de 2 soorten straling met elkaar voor jouw situatie. Zo kan de arts nagaan of protonentherapie minder schade geeft aan de organen om de tumor heen dan de fotonen-straling.

Voor de planningsvergelijking maakt de arts 2 bestralingsplannen: 1 voor de bestraling met fotonen en 1 voor de bestraling met protonen. In het bestralingsplan staat hoe vaak bestraling nodig is, met welke dosis straling en vanuit welke richting. Lees verder over het bestralingsplan.

Het bestralingsplan van de protonentherapie wordt gemaakt in het protonencentrum waarmee het ziekenhuis is verbonden. Per soort straling kan de arts zien hoeveel straling er op het gezonde weefsel om de tumor heen komt. Zo bepaalt de arts of de bestraling met protonen voordeel heeft voor jou. Het voordeel van protonentherapie moet groot genoeg zijn. Dat staat zo aangegeven in de landelijke richtlijn.

Infographic protonentherapie planningsvergelijking

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Crystal de Groot

Radiotherapeut, Isala

Foto Anne van den Hoek

Drs. Anne van den Hoek

Radiotherapeut-oncoloog, UMCG

Landelijk Platform Protonentherapie

Afbeelding mensen

Mensen die protonentherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2021