Wat is…?

Medicinale cannabis

Opslaan

Sommige mensen met kanker gebruiken cannabis om bepaalde klachten door hun ziekte of behandeling te verminderen. Bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, braken of een verminderde eetlust.

Wat is cannabis?

Cannabis is gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant (Cannabis sativa L).  Andere namen voor cannabis zijn marihuana, wiet of stuf.

Cannabis van de apotheek (medicinale cannabis)

Cannabis van de apotheek heet medicinale cannabis. Het is alleen op recept verkrijgbaar. Deze cannabis voldoet aan strenge kwaliteitseisen. 

Het telen en verwerken van de cannabis gebeurt volgens vaste regels.  Hierdoor bevat medicinale cannabis geen bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schimmels of bacteriën. Ook hebben de verschillende soorten cannabis elke keer dezelfde samenstelling. 

Lees: Hoe kom ik als patiënt aan medicinale cannabis?

Cannabis van de drogist of reformzaak

Cannabis van de drogist of reformzaak is wisselend van kwaliteit.  Hierdoor bestaat de kans dat het niet goed werkt, te sterk is, te veel bijwerkingen heeft of zelfs tot vergiftiging leidt. Het gebruik van cannabis van de drogist of reformzaak wordt daarom afgeraden. (Bron: Thuisarts.nl)

Cannabis van de coffeeshop

Ook cannabis van de coffeeshop is wisselend van kwaliteit. Hierdoor bestaat de kans dat het niet goed werkt, te sterk is, te veel bijwerkingen heeft of zelfs tot vergiftiging leidt. 

Ook bevat cannabis van de coffeeshop vaak ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels of gisten), bestrijdingsmiddelen en zware metalen. Het gebruik van cannabis uit de coffeeshop wordt daarom sterk afgeraden. (Bron: Thuisarts.nl)

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Hazekamp, A. (overige deskundige), Drs. Wagteveld (anesthesioloog)