Hoe gebruiken

Medicinale cannabisolie

Opslaan

Er bestaat sinds 2015 ook medicinale cannabisolie. Er zijn 4 soorten:

  • CBD-olie: gemaakt van Bedrolite®
  • THC-olie: gemaakt van Bedrocan®
  • THC-olie: gemaakt van Bedica®
  • THC/CBD-olie: gemaakt van Bediol®

Lees meer over de verschillende soorten cannabis.

Toediening

De toediening van cannabisolie is via druppels onder uw tong. De dosering verschilt per patiënt. De arts of apotheker zal u adviseren om met een lage dosis te starten. Als deze onvoldoende effect heeft, dan kan de dosering langzaam verhoogd worden.

Waar is medicinale cannabisolie verkrijgbaar?

De 4 soorten medicinale cannabisolie zijn alleen verkrijgbaar bij de Transvaal Apotheek in Den Haag. Dit is vanwege de investering in speciale apparatuur. Deze apotheek kan de medicinale cannabisolie wel leveren aan patiënten in het hele land, eventueel via hun eigen apotheek.

Binnenkort gaat ook een apotheek in Limburg cannabisolie bereiden volgens het recept van de Transvaal Apotheek in Den Haag. De olie is alleen verkrijgbaar op recept. 

Lees: Hoe kom ik als patiënt aan medicinale cannabis?

Verschil tussen medicinale cannabisolie en wietolie

Medicinale cannabisolie is iets anders dan wietolie:

  • Medicinale cannabisolie van de apotheek is legaal. Wietolie is niet legaal.
  • Medicinale cannabisolie van de apotheek bevat altijd dezelfde bestanddelen. De gebruiker weet dus precies wat hij krijgt. Dat geldt niet voor wietolie via internet, van coffeeshops of voor olie die zelf gemaakt wordt.
  • Bij medicinale cannabisolie weet je per druppel precies wat erin zit, zodat je goed kunt doseren. 
  • Medicinale cannabisolie van de apotheek bevat geen bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schimmels of bacteriën. Wietolie wordt niet getest op de aanwezigheid van deze ziekteverwekkende stoffen.
  • Medicinale cannabisolie van de apotheek bevat bijna geen THC (Bedrolite®) of weinig THC (Bediol® 1,3%, Bedica® 2%, Bedrocan® 2%). Wietolie kan hoge concentraties aan THC bevatten. THC is de stof waarvan je high kunt worden bij hogere dosering.

Kan cannabisolie kanker genezen?

Sommige patiënten geloven dat cannabisolie een middel is om kanker te kunnen genezen. Er zijn studies die laten zien dat cannabinoïden en terpenen effect kunnen hebben op geïsoleerde kankercellen in een laboratorium. Maar het is (nog) niet bewezen dat de consumptie van cannabis ook kanker kan genezen in een echte patiënt. Onderzoek moet hierover meer duidelijkheid geven. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Hazekamp, A. (overige deskundige), Drs. Lebbink, P.W. (overige deskundige), Drs. Wagteveld (anesthesioloog)