Hoe gaat een behandeling met transarteriële radio-embolisatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De behandeling met transarteriële radio-embolisatie vindt 1 of 2 twee weken na de angiografie plaats.

Voor de behandeling mag je een paar uur niets eten of drinken.

Radioactieve bolletjes inspuiten

De procedure is dezelfde als bij de angiografie. Je wordt eerst verdoofd. Daarna brengt de arts via de liesslagader een slangetje in tot in de leverslagader. Zit het slangetje op de goede plek, dan kan de arts radioactieve bolletjes inspuiten.

De bolletjes bevatten de radioactieve stof yttrium-90 of holmium-166. Ze zijn klein genoeg om door de leverslagaders te stromen, maar te groot om door de kleine bloedvaten in de tumor te gaan. Ze komen vast te zitten in de kleine bloedvaten om de tumor heen.

De behandeling duurt 1-2 uur. Na de behandeling krijg je opnieuw een drukverband of vaatplugje in de lies. En moet je een aantal uren plat blijven liggen.

Inwendige bestraling van de tumor

De radioactieve bolletjes komen romdom de tumor vast te zitten en geven daar hun straling af. Daardoor is op de plaats van de tumor een hogere straling mogelijk dan bij uitwendige bestraling. Bovendien is er relatief weinig schade aan het gezonde leverweefsel.

In de eerste 2 weken na de behandeling geven de bolletjes de meeste straling aan de tumor af (meer dan 97%). Het effect van de behandeling duurt ongeveer 3 maanden.

Controle na de behandeling

Direct na de behandeling krijg je een scan om te bevestigen dat de bolletjes op de juiste plek zijn gekomen. Verder word je enkele uren in de gaten gehouden. Mogelijk krijg je bijwerkingen of complicaties waarvoor je medicijnen moet krijgen.

Leefregels

De radioactieve straling blijft beperkt tot de lever. Er is geen meetbare radioactiviteit buiten het lichaam. Toch moet je de eerste 24 uur na de behandeling een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • je handen na toiletbezoek grondig wassen
  • gemorste lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, urine, of ontlasting opruimen en in het toilet afvoeren

Voor alle zekerheid krijg je  enkele leefregels mee naar huis.

Hoe lang in het ziekenhuis?

Je moet na de behandeling nog 1 à 2 dagen in het ziekenhuis blijven. Eenmaal thuis pakken de meeste patiënten snel hun normale dagelijkse activiteiten op.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Warner Prevoo

Radioloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018