Hoe gaat een behandeling met transarteriële chemo-embolisatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Voorafgaand aan een behandeling met transarteriële chemo-embolisatie mag je een paar uur niets eten of drinken. In het ziekenhuis krijg je een infuus voor vocht- en medicijntoediening. Daarna word je plaatselijk verdoofd in de lies.

Bolletjes met chemotherapie inspuiten

Na de verdoving prikt de arts de liesslagader aan. Daarna schuift hij een dun slangetje (katheter) tot in de leverslagader. Hij controleert de positie van het slangetje met contrastvloeistof en röntgendoorlichting.

Is de katheter vlakbij de levertumor geplaatst, dan injecteert de arts de bolletjes die met chemotherapie zijn gevuld.

Zijn er voldoende bolletjes geïnjecteerd, dan verwijdert de arts de katheter. Hij maakt de opening in de lies dicht. Dit kan met een drukverband of met een vaatplugje. Het vaatplugje sluit het gaatje in de slagader af en lost vanzelf op. Het plaatsen van het plugje kan even gevoelig zijn.

De behandeling duurt 1,5 tot 3 uur.

Hoe lang in het ziekenhuis?

Je moet na de behandeling nog 1 à 3 dagen in het ziekenhuis blijven, vooral voor pijnbestrijding, omdat de procedure pijnlijk kan zijn.

Leefregels

Eenmaal thuis moet je de eerste 24 uur rustig aan doen. Je mag je lies niet te veel belasten. Dit betekent: zo min mogelijk de trap op- en afgaan, niet zwaar tillen, niet sporten en niet bukken. Na het onderzoek mag je wel weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat je goed drinkt. Dan kunnen je nieren de contrastvloeistof zo snel mogelijk weer uitscheiden.

Nacontrole

Na 1 maand krijg je meestal een CT-scan om het effect van de behandeling te beoordelen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Martijn Meijerink

Radioloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Dr. Warner Prevoo

Radioloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018