Bijwerkingen RFA/MWA

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Post-ablatie-syndroom

Na een behandeling met radiofrequente ablatie/microwave ablatie kun je gedurende 2 weken last hebben van griepachtige verschijnselen en pijn. De arts kan je hiervoor medicijnen geven.

Ook kun je na de behandeling last hebben van misselijkheid, braken en spierpijn. Deze klachten verdwijnen vanzelf na 1 of 2 weken.

Mogelijke complicaties

De RFA‐ of MWA-behandeling kan soms ook problemen veroorzaken:

Bloeding

Raken er bloedvaatjes beschadigd, dan kun je een bloeding krijgen. Zit de tumor in de long, dan kun je tijdens of na de ingreep bloed ophoesten. Zit de tumor in de nier, dan kan er bloed in de urine zitten. Vaak gaat dit vanzelf weer over.

Klaplong

Bij een longtumor kan een klaplong ontstaan doordat de arts door het longvlies heen moet prikken. Je long is dan voor een deel of helemaal ingeklapt. De long kan dan zuurstof niet goed opnemen. Hierdoor kun je  benauwd zijn en last hebben van pijn op de borst.

Schade aan de galwegen

Bij levertumoren kan het voorkomen dat de galwegen beschadigd worden. Meestal merk je hier niets van, maar een enkele keer kan het leiden tot ophoping van gal in de lever of juist lekkage.

Schade aan de darm of maag

Als de darm of de maag dichtbij de tumor ligt, kan deze bij de behandeling ook beschadigd raken. Meestal is het goed mogelijk om dit te voorkomen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Warner Prevoo

Radioloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018