Immunotherapie met vaccins

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een van de vormen van immunotherapie is een vaccin tegen kanker. Door het vaccin kan je immuunsysteem de kankercellen beter aanvallen. Lees op deze pagina hoe dit werkt.  

Een vaccin geeft je immuunsysteem een extra zetje. Als het vaccin in je lichaam komt, ontstaat er een afweerreactie tegen de kankercellen. Het werkt volgens hetzelfde principe als een vaccin tegen een andere ziekte, zoals de griep. 

Een behandeling met vaccins is niet standaard. Er is nog veel onderzoek naar deze behandeling. Bij sommige kankersoorten kun je de behandeling krijgen in onderzoeksverband (een trial).

Hoe werkt een vaccin met dode kankercellen?

Door een vaccin met dode kankercellen wordt je immuunsysteem extra actief.

In een vaccin zitten dode kankercellen of stukjes van dode kankercellen. Deze kankercellen komen uit je eigen lichaam. Daarom is het vaccin alleen geschikt voor jouw lichaam.

Na de vaccinatie komen de (stukjes) dode kankercellen terug in je lichaam. Je immuunsysteem valt deze kankercellen aan. Maar het immuunsysteem valt ook de kankercellen aan die al in je lichaam zitten. Dat komt omdat die hetzelfde zijn als de kankercellen in het vaccin.

Hoe werkt dendritische celtherapie (vaccin met immuuncellen)?

Door een vaccin met immuuncellen wordt je immuunsysteem extra actief. De immuuncellen helpen je immuunsysteem om de kankercellen op te ruimen.

In een vaccin met immuuncellen zitten meestal dendritische cellen. Dendritische cellen zitten in het bloed en kunnen T-cellen actief maken.

Om een vaccin met dendritische cellen te maken, neemt de arts bloed van je af. In het laboratorium haalt de laborant de dendritische cellen uit het bloed en ze worden vermeerderd. Zo ontstaan er heel veel dendritische cellen en kan er een vaccin van worden gemaakt.

De laborant maakt het vaccin door de dendritische cellen een herkenningspunt voor een specifieke soort kanker te geven.

Bij de vaccinatie komen de dendritische cellen in het lichaam. Daar zetten ze de T-cellen aan het werk om de kanker aan te vallen en op te ruimen.

Lees verder over T-cellen, dendritische cellen en het immuunsysteem. Of over T-VEC bij melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francine de Wilde

Verpleegkundig specialist interne oncologie, Erasmus MC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023