TIL-therapie bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

TIL-therapie is een vorm van immunotherapie. TIL betekent tumor infiltrerende lymfocyten.

TIL-therapie is geen standaardbehandeling maar gebeurt in onderzoeksverband. Bijvoorbeeld bij uitgezaaid melanoom. Met TIL-therapie krijgt de patiënt extra immuuncellen. Zo kan de tumor extra hard worden aangevallen.

Hoe werkt TIL-therapie bij kanker?

Bij TIL-therapie worden er T-cellen uit de tumor of de uitzaaiing gehaald. In het laboratorium worden ze vermeerderd zodat er heel veel T-cellen zijn. Via het infuus krijgt de patiënt de T-cellen weer terug.

Ook chemotherapie en cytokines vormen een onderdeel van de TIL-therapie. De patiënt krijgt vooraf chemotherapie om ruimte te maken in het immuunsysteem voor de nieuwe T-cellen. En na de toediening van de T-cellen zorgen cytokines ervoor dat de T-cellen actief blijven en de tumorcellen vernietigen.

Wat doen T-cellen bij kanker?

De T-cellen proberen de kankercellen in het lichaam op te ruimen. Ze herkennen de kankercellen met hun ‘voelspriet’, de T-celreceptor. Kankercellen zijn anders dan normale cellen, omdat er foutjes in hun DNA zitten. Daardoor zien kankercellen er aan de buitenkant ook anders uit dan gewone cellen. Lees verder over het immuunsysteem.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Els Verdegaal

Tumorimmunoloog, LUMC

Illustratie mensen

Mensen die immunotherapie hebben gehad

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018