Immunotherapie met TIL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

TIL-therapie is een vorm van immunotherapie. Het is soms een behandeling bij uitgezaaid melanoom. Lees meer over de TIL-therapie.

Bij TIL-therapie krijg je extra T-cellen in je lichaam. Zo kan de tumor extra hard worden aangevallen.

TIL betekent tumor infiltrerende lymfocyten. Lymfocyten is een naam voor een bepaald soort immuuncellen. Infiltreren is een ander woord voor binnendringen.

TIL-therapie is nog geen standaardbehandeling. Wel mogen bepaalde ziekenhuizen deze behandeling uitvoeren bij mensen met uitgezaaid melanoom.  

Hoe gaat een behandeling met TIL-therapie?

Voor TIL-therapie zijn T-cellen uit een uitzaaiing of uit de tumor nodig. Daarom verwijdert de chirurg een stukje van de tumor of uitzaaiing tijdens een operatie.

Een laborant haalt in het laboratorium de T-cellen uit de tumor of de uitzaaiing en vermeerdert ze. Zo ontstaan er heel veel T-cellen. Via het infuus krijg je de T-cellen weer terug. Deze nieuwe T-cellen herkennen de kankercellen en zullen ze vernietigen.

Als je TIL-therapie krijgt, krijg je eerst een behandeling met chemotherapie. Door de chemotherapie gaan er cellen in je bloed dood. Dat is nodig om ruimte te maken voor de nieuwe T-cellen.

Na afloop van de TIL-therapie krijg je via het infuus cytokines. Cytokines zijn stofjes die de T-cellen een extra zetje geven om de tumorcellen te vernietigen.

Bekijk de video over TIL-therapie van het Antoni van Leeuwenhoek.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francine de Wilde

Verpleegkundig specialist interne oncologie, Erasmus MC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023