Wat is immunotherapie?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van immunotherapie.

Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.

Bij de volgende kankersoorten is immunotherapie een mogelijke behandeling:

Ook bij baarmoederhalskanker, borstkanker en eierstokkanker wordt soms immunotherapie gegeven. Dat gebeurt alleen in onderzoeksverband. Het is nog onduidelijk of dit een geschikte behandeling is.

Immunotherapie wordt vaker in onderzoeksverband gegeven. Dat komt omdat er nog veel vragen zijn die onderzocht worden. Lees verder over onderzoek naar immunotherapie.

Het doel van immunotherapie

Meestal is immunotherapie een behandeling die wordt gegeven als de kanker is uitgezaaid. Immunotherapie kan dan de tumor afremmen. De behandeling kan het leven verlengen als er geen kans op genezing meer is.  Ook kunnen de klachten afnemen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Soms kan immunotherapie kankercellen die na een behandeling mogelijk achter zijn gebleven, doden. Het is de hoop dat hiermee de kans op genezing toeneemt. Immunotherapie wordt dan meestal gecombineerd met een andere behandeling, zoals een operatie of chemotherapie. Dit heet een adjuvante behandeling.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Els Verdegaal

Tumorimmunoloog, LUMC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die immunotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018