Voorbereiding op oppervlakkige hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Voordat de oppervlakkige hyperthermie behandeling begint, is een aantal voorbereidingen nodig.

Houding

Voorafgaand aan de eerste hyperthermiebehandeling wordt bekeken in welke houding je het beste kunt worden behandeld: bijvoorbeeld liggend, half-zittend of op uw zij.

Soms is het behandelgebied te groot om in 1 keer te verwarmen. Dan moet je in 2 keer behandeld worden. De arts zal dit met je bespreken.

Temperatuurmeting

Kort voor het begin van de eerste behandeling brengt de behandelaar enkele dunne katheters aan. Katheters zijn buigzame slangetjes.

In de katheters worden dunne, flexibele meetdraadjes geschoven: de thermometers. Hiermee kan de behandelaar tijdens de behandeling de temperatuur controleren. De temperatuur moet hoog genoeg zijn om de kankercellen te doden, maar het mag niet te warm worden. Dan kunnen namelijk beschadigingen in het gezonde weefsel ontstaan.

De katheters worden geplaatst:

  • op je lichaam om de huidtemperatuur te meten. (Niet in alle behandelcentra. Het kan ook zijn dat de draadjes zonder katheters op de huid worden geplakt, met folie ertussen.)
  • indien mogelijk: onder de huid in het behandelgebied. Je arts bespreekt dit vooraf met je. 

Na afloop van elke hyperthermiebehandeling worden de thermometers weer verwijderd.

Meestal wordt er na het plaatsen van de katheters in het behandelgebied een CT-scan gemaakt. Daarop kan de behandelaar zien hoe diep de katheters in het behandelgebied zitten en aangeven waar de temperatuur het beste kan worden gemeten.

De katheters blijven gedurende de hele behandelperiode zitten, tenzij je er last van krijgt. De onderhuidse katheters worden goed afgeplakt met speciale pleisters zodat je er ook mee kan douchen.

Microgolfantennes en waterzak

Nadat de katheters zijn geplaatst, worden 1 of meerdere microgolfapplicatoren geplaatst. Via deze apparatuur wordt de microgolfstraling toegediend.

Tussen de microgolfapplicator en de huid zit een waterzak. De waterzak is nodig om de microgolfstralen goed te kunnen richten en om de temperatuur van het huidoppervlak te kunnen regelen.

De waterzak kan een licht drukkend gevoel geven, maar mag zeker niet te zwaar worden. Als het te zwaar is, moet je dat aangeven.

Hoe lang duurt de voorbereiding?

De voorbereiding op oppervlakkige hyperthermie duurt 10 tot 30 minuten.

Gezelschap tijdens de behandeling met hyperthermie

Microgolfstraling is veilig, ook voor mensen die met je meegaan. Bij mensen met een gehoorapparaat of pacemaker kan de straling storing geven. Zij krijgen het advies om buiten de behandelruimte te blijven.

Oppervlakkige hyperthermie

De waterzakjes kunnen een licht drukkend gevoel geven, maar mogen zeker niet te zwaar worden. Als het te zwaar is moet u dat aangeven (foto: Erasmus MC).

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2018