Bijwerkingen en klachten van oppervlakkige hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Sommige mensen vinden opwarming van het lichaam onaangenaam. Ze hebben moeite met de eerste behandelingen, vanwege de spanning en onwennigheid. Later wordt het wat makkelijker.

Katheters kunnen klachten geven

Mogelijk zijn er bij jou katheters (dunne buisjes) in het te behandelen gebied ingebracht om ook daar direct de temperatuur te kunnen meten. Als je meerdere keren met hyperthermie behandeld wordt, kunnen deze katheters blijven zitten tot alle behandelingen achter de rug zijn. Je kunt dan last krijgen van:

  • roodheid en ontsteking
  • verlies van vocht langs de katheter(s)

Het is heel belangrijk dat je deze klachten meldt aan je  hyperthermiebehandelaar of bestralingsarts.

Je kunt ook op andere manieren last hebben van de katheter(s) omdat je ze voelt zitten. Vind je deze klachten hinderlijk, bespreek ze dan met de behandelaar of arts. Eventueel wordt besloten om de katheter(s) te verwijderen. Ze worden dan meestal niet opnieuw geplaatst.

Bijwerkingen bij oppervlakkige hyperthermie

Mensen kunnen een oppervlakkige hyperthermiebehandeling heel verschillend ervaren. Ze kunnen te maken krijgen met bijwerkingen:

Vermoeidheid

Hyperthermie zorgt voor vermoeidheid en een futloos gevoel. Vooral op de dag zelf en de dag na de behandeling.

Huidproblemen

Verwarming leidt tot roodheid van de huid tijdens en direct na de behandeling. Soms ontstaan er lichte verbrandingen en blaren. Dit treedt vooral op in gebieden met littekenweefsel vanwege een operatie en/of bestraling. Het gevoel is daardoor vaak verminderd. Hierdoor kun je niet altijd op tijd waarschuwen als het te behandelen gebied te warm wordt. Je behandelaars vertellen je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

De behandelingen hoeven voor een lichte verbranding of een blaar niet onderbroken te worden. Bij de volgende behandelingen met hyperthermie worden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Bijvoorbeeld door de blaar af te dekken, gebruik te maken van een extra thermometer of door een applicator iets anders te plaatsen.

Een blaar is over algemeen pijnloos en geneest meestal binnen 2 maanden. Een diepere brandwond heeft meer tijd nodig om te genezen. Zit deze in eerder bestraald gebied, dan kan de genezing wel 6 maanden duren.

Andere klachten

Heb je last van andere klachten na een hyperthermiebehandeling? En vraag je je af of deze klachten met de behandeling te maken hebben? Bespreek dit dan met je arts. Deze kan beoordelen of het inderdaad een bijwerking van de hyperthermie is. En je daarvoor zo nodig behandelen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hans Crezee

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Persoonlijke pagina

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018