Voorbereiding op diepe hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Diepe hyperthermie gebeurt met microgolfstraling. De straling komt via speciale apparatuur in het lichaam en verwarmt het gebied dat behandeld wordt.

Voordat de behandeling begint, zijn een aantal voorbereidingen nodig.

Temperatuurmeting

Kort voor het begin van de eerste behandeling brengt de behandelaar enkele dunne katheters aan. Katheters zijn buigzame slangetjes.

In de katheters worden dunne, flexibele meetdraadjes geschoven: de thermometers. Hiermee kan de behandelaar tijdens de behandeling de temperatuur controleren. De temperatuur moet hoog genoeg zijn om de kankercellen te doden, maar het mag niet te warm worden. Dan kunnen namelijk beschadigingen in het gezonde weefsel ontstaan.

Deze katheters worden geplaatst:

  • op je lichaam om de huidtemperatuur te meten
  • in natuurlijke lichaamsopeningen, zoals de blaas, endeldarm en vagina
  • indien mogelijk in het behandelgebied zelf. Je arts bespreekt dit vooraf met je

Als er een katheter in de blaas wordt ingebracht, wordt een licht verdovende gel gebruikt. Als er katheters onder de huid worden ingebracht, gebeurt dit onder plaatselijke verdoving.

Na afloop van elke hyperthermiebehandeling worden de thermometers weer verwijderd.

De katheters blijven gedurende de hyperthermiebehandeling zitten. Na afloop worden ze verwijderd. Daar voel je niets van. Is er bij jou een katheter geplaatst in het te behandelen gebied zelf? Dan wordt deze na de eerste behandeling of na alle behandelingen weer verwijderd.

Soms wordt er na het plaatsen van de katheters een CT-scan gemaakt. Daarop kan de behandelaar zien hoe diep de katheters in het behandelgebied en in de natuurlijke lichaamsopeningen zitten en aangeven waar de temperatuur het beste kan worden gemeten.

Soms is het mogelijk om de temperatuur te meten met behulp van MRI-scans. Met zo'n MRI-scan krijgt de arts een nauwkeuriger beeld van de temperatuurverdeling in de tumor en de gezonde weefsels eromheen. Op dit moment is de kwaliteit van de temperatuurmetingen met MRI nog onvoldoende om het plaatsen van katheters overbodig te maken.

Apparatuur

Om je lichaam wordt een ring of een soort tosti-ijzer geplaatst met microgolfantennes. Dit heet een applicator. Via deze apparatuur wordt de microgolfstraling toegediend.

Aan de binnenkant van de applicator zit een soort zwemband óf een aantal losse waterzakken die later worden gevuld met water. Daarmee wordt de ruimte tussen de antennes en het lichaam opgevuld. Het water zorgt ervoor dat de microgolfstraling goed kan worden gericht op het behandelgebied en zorgt voor koeling van de huid.

Koelen met koud water

Tijdens de voorbereiding kunnen zakjes met koud water worden geplaatst tussen knieën en enkels, tussen de benen en onder de billen. Ook het water in de zwemband of waterzakken is koel. Dat is om te voorkomen dat bepaalde delen van het lichaam tijdens de behandeling te warm worden.

Hoe lang duurt de voorbereiding

De totale voorbereiding duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Gezelschap tijdens de behandeling met hyperthermie

Microgolfstraling is veilig, ook voor mensen die met je meegaan. Zwangere vrouwen kunnen de straling beter mijden. Bij mensen met een gehoorapparaat of pacemaker kan de straling storing geven. Zij krijgen het advies om buiten de behandelruimte te blijven.

Diepe hyperthermie

Bij de behandeling van diepe hyperthermie wordt de ring met water gevuld. Als de ring vol is kan de behandeling beginnen (bron: Erasmus MC).

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2018