Onderzoek

Onderzoek naar hyperbare zuurstoftherapie

Opslaan

Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van hyperbare zuurstoftherapie bij late bestralingsschade. Niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Amerika. Een lijst met publicaties kun je onder meer vinden op de websites van het NVVHG en het IvHG.

Omdat er geen vaste maten en getallen te geven zijn aan de ernst van late bestralingsklachten, kijken onderzoekers vooral naar winst in kwaliteit van leven van de behandelde patiënt. Hoe is de pijn? Hoe gaat het bewegen, lopen, eten? Is er pijn bij het plassen of incontinentie? Hoe is de ontlasting? Genezen de wonden?

In Amerika zijn in 2016 de uitkomsten van een onderzoek gepubliceerd onder ruim 2500 patiënten met late bestralingsschade op verschillende plekken in in het lichaam. Meer dan 75% van de patiënten ervoer een positief effect van hyperbare zuurstoftherapie op klachten als pijn, bestralingsschade van weke delen, bot, blaas en darm. Deze uitkomst is vergelijkbaar met resultaten van Nederlandse onderzoeken naar bestralingsschade van de vrouwelijke borst en de blaas.

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar hyperbare zuurstoftherapie. Onder meer om al deze effecten uitgebreider wetenschappelijk vast te stellen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Brink, A. van den (chirurg), Drs. Hilhorst, H.A. (overige deskundige), J.T.C. Persijn. drs. (overige deskundige)