Bijwerkingen van hyperbare zuurstoftherapie

Opslaan

Elke medische behandeling heeft bijwerkingen. De bijwerkingen van hyperbare zuurstoftherapie zijn mild. Ook zijn ze tijdelijk van aard.

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

  • pijn in de oren
  • bijziendheid
  • vermoeidheid 
  • gewichtsverlies

Een bijwerking die zelden voorkomt, is een zuurstofinsult.

Pijn in de oren

Tijdens de drukopbouw kun je last van je oren krijgen. Vaak heb je dan ook moeite met klaren. Vaak komt dit door een verkoudheid. Als je de verkoudheid minder wordt of verdwijnt, heb je er meestal geen last meer van.

Bijziendheid

Door de hoge dosis zuurstof die je tijdens de behandeling inademt, kan de ooglens boller worden. Hierdoor kun je tijdens de behandelingen steeds iets minder goed in de verte kijken. Dit heet bijziendheid.

De bijziendheid is 6 weken na de behandeling bijna altijd weer verdwenen. Blijf je klachten houden, neem dan contact op met de hyperbaar arts.

Vermoeidheid

Je kunt last krijgen van vermoeidheid. Houd rekening met een middagdutje na de behandeling.

Gewichtsverlies

Door de behandeling kun je afvallen, maar dat hoeft niet. Het is belangrijk dat je niet afvalt, omdat de behandeling dan minder effect zou kunnen hebben. Val je af? Meld dit dan aan de hyperbaar arts. Deze kan je verwijzen naar een diëtist, zodat je een stabiel gewicht kunt houden.

Zuurstofinsult

Een zuurstofinsult is een aanval die zelden voorkomt. Het kan eruit zien als een epileptisch insult. Deze aanval wordt veroorzaakt doordat de hersenen te veel zuurstof krijgen en daardoor overprikkeld raken. De aanval kan alleen optreden tijdens de behandeling. Zodra de zuurstofvoorziening overgeschakeld wordt op gewone lucht, stopt de aanval.

De aanval kan er heftig uit zien, maar is onschuldig van aard. De patiënt verliest het bewustzijn en merkt er zelf nauwelijks iets van. De verdere behandeling kan na zo’n aanval gewoon voortgezet worden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Brink, A. van den (chirurg), Drs. Hilhorst, H.A. (overige deskundige), J.T.C. Persijn. drs. (overige deskundige)