Hoe werkt doelgerichte therapie bij kanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Doelgerichte therapie probeert de groei van de tumor tegen te gaan. De behandeling richt zich vooral op de kankercellen zelf.

Doelgerichte therapie remt de signalen waardoor kankercellen kunnen groeien. Daarom heten de medicijnen vaak ‘remmer’, bijvoorbeeld HER2-remmer of VEGF-remmer.  

Lees hieronder verder over de manieren waarop doelgerichte therapie kan werken:    

Doelgerichte therapie blokkeert nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor (angiogeneseremmers)   

Kankercellen delen niet alleen, ze zorgen er ook voor dat er bloedvaten in de tumor groeien. Door die bloedvaten stroomt bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Hierdoor kan de tumor groeien.

Angiogeneseremmers zijn doelgerichte medicijnen die voorkomen dat er nieuwe bloedvaten gemaakt worden. Als er minder bloedvaten zijn, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Zo groeit de tumor minder hard, stopt hij met groeien of wordt hij kleiner.

Bevacizumab is een angiogeneseremmer en wordt ook wel een VEGF-remmer genoemd.  Ook sunitinib, pazopanib en cabozantinib zijn voorbeelden van VEGF-remmers. 

Doelgerichte therapie helpt kankercellen zichzelf vernietigen 

Normaalgesproken gaat een cel dood als hij erg beschadigd is. Dit gebeurt ook als een cel er anders uitziet dan een normale cel, zoals een kankercel. Er gebeuren een aantal dingen in de cel en uiteindelijk krijgt de cel een signaal dat hij zichzelf moet vernietigen. 

Soms gaat dit mis. Kankercellen kunnen het signaal om zichzelf te vernietigen, omzeilen. De kankercellen blijven leven, waardoor een tumor kan ontstaan.                     

Doelgerichte therapie remt het delen van de kankercellen 

Gezonde cellen groeien en delen op een heel precieze manier. Hier zorgen groeifactoren voor. Groeifactoren zijn eiwitten die kunnen vastklikken op receptoren, als een sleutel in een slot. Deze receptoren zitten in of op de cel. Klikt een groeifactor vast aan de receptor, dan krijgt de cel een signaal dat hij moet delen. Laat hij los, dan stopt het delen. 

Dit proces gaat mis bij kankercellen. Ze blijven zich maar delen, ook als dat niet meer nodig is. Dit heet ongecontroleerde celgroei. Zo kan een tumor ontstaan. 

Er zijn doelgerichte medicijnen die bovenstaande dingen tegengaan. Een aantal voorbeelden van deze medicijnen zijn dabrafenib, trametinib, crizotinib, imatinib en olaparib.  

Meerdere merken van een doelgericht medicijn  

Veel doelgerichte medicijnen zijn nog maar van één merk te koop. Maar sommige doelgerichte medicijnen zijn er van meerdere merken. Van trastuzumab en rituximab bijvoorbeeld. Dat komt omdat deze medicijnen al een tijd bestaan en het patent is verlopen.

Ook de nieuwe merken medicijnen moeten goed werken en veilig zijn. De overheid controleert dit. Welk merk medicijn je krijgt, bepaalt de arts. Je vragen kun je het best met de arts bespreken.

Wat is een patent?

Fabrikanten vragen een patent (octrooi) aan voor nieuwe medicijnen die zij ontwikkelen. Dit gebeurt ook bij doelgerichte medicijnen tegen kanker. Hierdoor mag maar 1 fabrikant dit medicijn maken en verkopen.

Als het patent afloopt, mogen ook andere fabrikanten het medicijn maken. Meestal is dat als het medicijn zo’n 7 tot 10 jaar verkrijgbaar is. Daarom zijn er van ‘oudere’ medicijnen meerdere merken. Ze heten ook wel biosimilars of generieke geneesmiddelen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2019