Verschillende vormen

Voeding en voedingssupplementen

Opslaan

Kun je  door je ziekte of behandeling niet voldoende eten, dan kun je extra geïnteresseerd zijn in speciale voedingsproducten en supplementen.

Extra vitamines en mineralen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine- en mineralentabletten kanker kunnen genezen of stoppen.

Vitamine- en mineralentabletten kunnen nooit een goede voeding vervangen. Gezonde voedingsmiddelen leveren veel meer dan de stoffen die in voedingssupplementen zitten. Vitamine- en mineralentabletten kunnen wel zinvol zijn als aanvulling. Hierbij is de dosering en soort belangrijk.  

Op de verpakking of in de bijsluiter moet staan:

  • welke vitamines het product bevat
  • hoeveel % dat is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • wat de aanbevolen dosering is

Een multi-vitaminepreparaat tot 100% van de ADH is over het algemeen veilig om te gebruiken.

Te veel vitamines en mineralen kan schadelijk zijn. Als je daarnaast ook nog voedingsmiddelen gebruikt waaraan extra vitamines zijn toegevoegd, kan de bovengrens snel bereikt zijn. Bespreek daarom altijd met je arts of diëtist welke extra vitamines of mineralen je gebruikt en in welke hoeveelheden.

Verrijkte voedingsmiddelen

Er zijn steeds meer voedingsmiddelen te koop waarvan wordt beweerd dat ze een positief effect op de gezondheid hebben. Deze producten zijn ‘verrijkt’ met speciale voedingsstoffen. Dat betekent dat er extra voedingsstoffen aan toe zijn gevoegd. Bijvoorbeeld bacterieculturen in yoghurt, ter verbetering van de darmfunctie. Of calcium in sinaasappelsap, ter voorkoming van botontkalking. Bij problemen met eten kan zo’n verrijkt product een goede aanvulling zijn. Let wel op hoeveel je totaal binnenkrijgt van de stoffen die aan zo’n product zijn toegevoegd. Vraag je diëtist of in zo’n product in jouw situatie zinvol is.

EPA

Een tumor maakt stoffen aan die onder meer de eetlust verminderen. Maar je behoefte aan energie (brandstoffen) neemt juist toe. Om toch aan voldoende energie te komen, breekt het lichaam vet en spieren af. De spierafbraak heeft grote gevolgen voor je lichamelijke conditie. Je spieren spelen een belangrijke rol bij bewegen, ademhalen en het functioneren van organen.

EPA is een vetzuur dat in vette vis zit, zoals zalm, makreel en haring. Extra EPA zou kunnen helpen om je gewicht en spiermassa te behouden. Verschillende bedrijven brengen calorierijke drinkvoeding met EPA op de markt. Er zijn ook visoliecapsules met EPA. Afhankelijk van de hoeveelheid EPA in de capsules zijn vaak veel capsules per dag nodig. Dit kan boeren en winderigheid als gevolg hebben. Ook is de visachtige smaak van de capsules vaak een probleem.

Overleg met je arts of diëtist of het gebruik van EPA-verrijkte drinkvoeding in jouw situatie zinvol kan zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat extra EPA tijdens chemotherapie mogelijk zelfs een negatief effect heeft. Tot er meer inzicht is, wordt extra EPA tijdens een behandeling met chemotherapie daarom afgeraden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Amsterdam, N. (ervaringsdeskundige), Chua, J. (verpleegkundige), Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog)